Щастието на ваксинираните възрастни: Няма друг начин, ще живеем както преди

От следващата седмица ще започне и имунизацията на учителите

27.01.2021 | 14:15 Редактор: Юлия Христова

Започна ваксинацията на потребителите и персонала в домовете за възрастни хора. 15 000 домуващи и 11 000 служители имат право да се ваксинират.

Първите ваксинирани в столицата са от Дом за стари хора "Надежда“. Около половината потребители на дома - 30-40 души, са заявили желание да бъдат имунизирани.

Днес бяха ваксинирани 18 души - 15 потребители на дома и трима души персонал. Възможност за имунизация ще има и в частните домове. 

Уляна Дунова, която живее в дома за стари хора "Надежда", беше първата ваксинирана от втората фаза срещу Ковид-19. За миг не се е поколебала, защото според нея това е пътят за борбата с вируса. 

"Друг начин няма. Дори няма и надеждно лекарство все още. Страшно много ми се иска и вярвам, че нещата ще се случат и ще можем да живеем, както винаги досега, да се прегръщаме, да се виждаме с близките си, с приятелите", сподели жената.

В дома са настанени 69 души.

"Бих казала, че хората са спокойни, голяма част от тях са с нагласа да бъдат ваксинирани. По-голяма част действително подкрепят този разумен избор, за да облекчим ситуацията в нашата страна", обясни директорът на дома Десислава Велева.

Около 30% от потребителите на столичните социални домове са заявили своето желание да се ваксинират. 

"Столичната община се грижи за осем дома за възрастни хора. Разбира се, ние сме поканили частни, ако имат желание, да се включат в тази организация. Към този момента нямаме заявки от тях. РЗИ е осигурила ваксини за всички желаещи от домовете за възрастни хора", посочи кметът на София Йорданка Фандъкова. 

От следващата седмица ще започне и имунизацията на учителите.

"Веднага, след като излязат първите резултати на първите тествани. Ще се довърши и първата фаза на имунизацията на колегите от първата фаза", заяви доц. Лили Маринова от РЗИ.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК