Лекарство от мекотело се оказа 27 пъти по-ефективно от "Ремдесивир"

Тестват над 100 потенциални медикамента за лечение на Ковид-19

27.01.2021 | 12:56 Редактор: Ралица Братанова
Лекарство от мекотело се оказа 27 пъти по-ефективно от

Лекарство от мекотело се оказва 27 пъти по-ефективно от "Ремдесивир" срещу коронавирусната инфекция в рамките на лабораторни експерименти, твърди в своя публикация едно от авторитетните научни списания. 

Търговските права за продажбата на "Плитидепсин" са на испанска компания. В страните от ЕС това лекарство не се прилага.

Ситуацията е доста спорна и е трудно да се прецени доколко потенциално успешен би могъл да бъде един медикамент, който не е бил разработван като антивирусен, а по-скоро с първоначално предназначение да бъде противораков, коментира пред БНР д-р Никола Кереков, главен асистент в Лабораторията по експериментална имунология в БАН.

"В момента текат клинични изпитвания на този медикамент и приложението му срещу този вирус. Тече в момента изпитване във фаза I-II, фазата, в която трябва да се докаже, че медикаментът е преди всичко безопасен, а след това да се гледа ефективността. От испанската компания обявиха, че очакват да стартират и фаза II-III, но нищо от това не е сигурно. На този етап се тестват различни дози".

Всички тези предварителни резултати по нищо не се различават от предварителните резултати на над 100 потенциални медикамента, затова не бива да прибързваме и да подхождаме сензационно, изтъкна Никола Кереков.

"Общо взето, в момента се тества абсолютно всичко, което имаме, с което разполагаме, за да видим кое, кой медикамент би бил потенциално ефективен срещу конкретния вирус. На различни клетъчни линии, които се заразяват предварително с вируса, се тестват цели "библиотеки“ с медикаменти – това е единият от вариантите.“

Според д-р Кереков много по-обещаващ е вариантът за тестове в изцяло компютърна среда под формата на модели и симулации, които едновременно могат да тестват не хиляди различни медикаменти, но и буквално милиони варианти на тези хиляди различни медикаменти.

След това най-обещаващите медикаменти, дали сигнал, че могат да бъдат ефективни или директно за намаляване на вирусния товар, или за потискане на ефектите и на симптомите на заболяването, свързани със свръхреакция на имунната система, се подлагат на допълнителни тестове, отбеляза Никола Кереков.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК