Анализатори: Водещите сектори едва ли ще се възстановят изцяло от пандемията

Ковид-19 беляза икономическото и социалното развитие на регионите в страната неравномерно

26.01.2021 | 18:55 Редактор: Ралица Братанова

Преди коронакризата българската икономика е в добро състояние. 

"2019 г. е година на рекорди в много области, говорим най-вече за пазара на труда, когато виждаме рекордна заетост, рекордно ниска безработица в почти всички области, виждаме много ускорен ръст на БВП в много региони, виждаме ръст на произведената продукция, една известна стагнация на инвестициите , което всъщност е голямата черна точка в тазгодишното изследване", коментира Адриан Николов от ИПИ.

Пандемията обаче беляза както икономическото, така и социалното развитие на регионите в България и то неравномерно.

Водещите сектори, които осигуряват много работни места в някои региони, едва ли ще се възстановят изцяло, категорични са анализаторите. 

"Трябва да говорим за икономическа трансформация, това ще е историята на следкризисния период. В този смисъл ако трябва плановикът и общинският администратор да мисли, трябва да мисли към диверсификация на тези икономики, търсене на алтернативни сектори, привличане на инвестиции, които не са свързани с туризъм и с някаква друга дейност", смятат от ИПИ.

Данните за новорегистрираните безработни в първите осем седмици след въвеждането на ограничителните мерки през пролетта и есента на 2020 г. го показват. 

През първия локдаун по-силен удар понасят туристическите общини, а след отпускането на мерките - индустриалните.
 
Причината е, че въпреки известното икономическо възстановяване през лятото, периодът е белязан от несигурност на международните индустриални пазари. 

Вижда се и огромен ръст на безработните в столицата и Габрово, следвани от Варна, Стара Загора и Пловдив през 2020 спрямо 2019. Парадоксът обаче е, че в области като Силистра, Кърджали, Търговище и Разград - тя намалява. 

"Периодът на криза през 2020 г. всъщност е период на сближаване, тъй като ударът върху силните икономики на юг беше доста по-голям, което като цялостен ефект върху територията на държавата всъщност сближава неравенствата между областите. Може да се спори дали този ефект е положителен, тъй като той не е толкова на забогатяване на областите на север от балкана по-скоро става дума за временно обедняване на тези на юг", коментира още Николов.

Вижте повече в репортажа на Натанаил Раичков.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК