Бъдещето на панелните блокове у нас

3 хил. жилищни сгради в страната предстои да бъдат санирани

26.01.2021 | 18:21 Редактор: Калина Донкова

В последните дни стана ясно за няколко случая на проблеми на жилищни сгради в столицата след пропадането на част от трасето по новия лъч на метрото. Темата повдигна много въпроси относно качеството на строителството и експлоатационния срок на сградите. 

Внушителна част от жилищния фонд у нас е разпределен в панелни и ЕПК блокове, построени преди десетилетия.

До края на 2022г. всички сгради у нас трябва да имат технически паспорт. Документът трябва да удостоверява състоянието на конструкцията, енергийните загуби и други важни характеристики. Срокът за паспортизацията беше удължаван, но вече е окончателен и са предвидени санкции при неспазването му.  Техническите паспорти са задължение на собствениците на сградите.

Над 3 хил. блока, които са подали документи в Българската банка за възстановяване и развитие, ще бъдат санирани от държавата. Новата програмата за енергийна ефективност ще започне още тази година като финансирането ще се осъществи с механизма "Следващо поколение Европа'' на ЕС. Предвидените за целта средства са на стойност от 3 млрд. лв и ще бъдат изразходени в частни жилища, публични и промишлени сгради и улично осветление.

Междувременно близо 2 млн. лв. за жилищни сгради са отпуснати в стълба "Зелена България'' по Плана за възстановяване и устойчивост. Сумата ще отиде за подмяна и подобряване на изолации, дограми, топлоизолации на покриви, както и за възобновяеми източници на енергия като соларни панели и други.

Кой е отговорен за рушащите се съоръжения и как може да се разреши проблемът? Разговор по темата с проф. Димитър Назърски от УАСГ в предаването "Директно'' по Bulgaria ON AIR.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК