Сняг се сипе на парцали: Над 220 машини почистват пътищата

Най-силно вали на "Петрохан" и в областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, София и Перник

26.01.2021 | 13:54 Редактор: Юлия Христова

Над 220 машини обработват и почистват пътищата от републиканската пътна мрежа, за да се осигури безопасното пътуване на шофьорите при започналия снеговалеж. Най-много сняг вали на прохода "Петрохан", както и в Прохода на Републиката, където снежната покривка е около 15 см. Силен е снеговалежът и в областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, София и Перник.

Снегопочистващата техника на пътноподдържащите фирми е в 24-часов работен режим. Съоръженията и настилките се обработват превантивно срещу заледяване и хлъзгавост.

За повишаване безопасността на движение при необходимост ще се затварят отделни участъци за обработване на настилките с химически вещества и инертни материали, а там, където се налага заради силния вятър, снегонавяванията и слаба видимост, е възможно трафикът да се спира изцяло до подобряване на метеорологичните условия и почистването на пътя.

Агенция "Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия, да карат със скорост, съобразена с пътните условия, да спазват дистанция, да не предприемат рискови маневри.

123 машини почистват пътните артерии в столицата. Температурите са все още над нулата, но се очаква да се понижат до часове. Валежната обстановка ще се измества на изток, където за утре е обявен предупредителен оранжев код за опасни снеговалежи и риск от виелици.

"Денонощно работят машините в общо 24 района в София. Има дежурни във всеки един от тях. Смятаме, че няма да има проблеми", посочи Стефка Анчева от Столичния инспекторат. Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от интернет страницата на АПИ – www.api.bg.

Снимка: Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Снегът пак ни изненада Сигнализирай за неуместен коментар