Екипи на ВМА и "Пирогов" оперираха 11-месечно бебе с рядък тумор

Детето се възстановява добре и вече е изписано от болницата

26.01.2021 | 11:34 Редактор: Никола Симеонов

Лекари от две болници в столицата оперираха 11-месечно бебе с рядък тумор на черния дроб. След сложната интервенция детето е добре и вече си е вкъщи.

Момченцето е от Варна, където през септември миналата година е диагностицирано с рядко злокачествено образувание на черния дроб. Детето преминава през няколко курса на химиотерапия, които редуцират тумора до 6 см. 

Едва тогава то е транспортирано от Детската онкохематология във Варна до болница "Пирогов", където грижите за него поемат доц. Шивачев и екипът му в Клиниката по детска хирургия. 

"Операцията е сложна, продължи няколко часа до пълното отстраняване на тумора и изваждането на детето от операционна", коментира доц. Христо Шивачев от "Пирогов".

Той оперира заедно с проф. Никола Владов, който е завеждащ клиниката по чернодробно-панкреатична Хирургия и Трансплантология във Военно-медицинска академия. 

"Има вълнение, притеснение не е имало. Много фино, много прецизно трябва да се работи, тъй като съдовете са малки, работи се със специални очила с лупи, сподели д-р Владов от ВМА.

Операцията на 11-месечния пациент е поредният добър пример за отличното сътрудничеството между двете лечебни заведения, чиито специалисти не за първи път обединяват усилия в името на човешкия живот. След 

Възстановяването на детето върви добре и вчера то е изписано от "Пирогов", а лекарите са оптимисти за неговото бъдеще. 

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Стига само за болести сте писали де! Сигнализирай за неуместен коментар