Столичен бюджет 2021: Как ще бъдат разпределени парите на София?

Данъците няма да се вдигат тази година, увери зам.-кметът Дончо Барбалов

25.01.2021 | 21:49 Редактор: Радостина Димитрова

Парите на столицата - инвестиции, данъци, строителство, чист въздух. Как ще бъде разпределен бюджетът на София и адекватен ли е на кризисната ситуация?

"Не бих казал, че бюджетът е рекорден - дали ще има нужда от актуализации, времето ще покаже. Този път сме си взели поука от миналата година и сме си създали реалистичен план. Най-важната задача - поддръжката на структурите, чистотата, здравеопазването, образованието, но имаме за цел и дългосрочното развитие на София." Това заяви заместник-кметът на Столичната община Дончо Барбалов в студиото на "Денят ON AIR".

"Не е копи-пейст от миналата година, но в крайна сметка тези проекти трябва да се реализират, защото са важни за града. Може би сега ще успеем да ги направим, както искаме", посочи Барбалов.

По думите му в Общината са отворени за всякакви предложения, така че ако опозицията има добри идеи, може да ги предложи.

"Целта на всички ни е да развиваме града, инфраструктурата и да оставим нещо за поколенията след нас", подчерта зам.-кметът на столицата пред Bulgaria ON AIR.

Той обясни как ще бъдат разпределени средствата от бюджета на София за 2021 г.: 1,3 млрд. за издръжка - образование, увеличение на възнагражденията на педагогически и непедагогически персонал; 220 млн. за чистотата, екологията и въздуха; 12 млн.  за рекултивация на стари депа, подмяна на превозни средства; 65,7 млн. за детски градини и ясли - 185 нови групи във всички райони, от тях 1,6 млн. за проектиране на нови сгради за детски градини; 6 млн. за инвестиции за училища; 50 млн. за поддръжка на уличната мрежа, като 10 млн. от тях отиват директно при районните кметове.

"Надявам се кризисната ситуация да свърши съвсем скоро. Ще се върнем към един нормален начин на живот, децата ще ходят на училище, ще спортуват", коментира Барбалов. 

"Данъците няма да се вдигат тази година, това не е време за вдигане на данъци", категоричен беше заместник-кметът на столицата. 

Според него инвестиции ще има от няколко източника - европейски средства, от метрото, както и ще започне ВиК проект също с европейски средства.

Дончо Барбалов увери, че тази година ще се увеличат средствата за театрите, за възнагражденията на артистите, както и че се очаква бившата топлоцентрала в Южния парк, която ще бъде център за модерно изкуство, да бъде завършена

Той отбеляза също, че в болниците има достатъчно оборудване за лечение на Ковид болни, а 2020 година завършва за София с 92% изпълнение на приходна част. 

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК