Хиляди нарушават забраната и хранят животните в столичния зоопарк

Всеки прием на различна храна от тяхната би могъл да доведе до здравословни проблеми

25.01.2021 | 19:25 Редактор: Радостина Димитрова

От столичния зоопарк сигнализират за хиляди нарушения на правилото да не се хранят животните. Такъв е и последният случай, запечатан на любителски кадри.

Намираме се до клетката на качулатите капуцини, те идват от Южна Америка и са със специфичен режим на хранене, всеки прием на различна храна от тяхната би могъл да доведе до здравословни проблеми, за щастие малките приятели в момента са добре. Именно подобен кадър запечатва любителско видео, на което се вижда как жена дава на маймуната забранена храна със съдържание на царевица. За щастие животното е добре.

"Тук отглеждаме редки застрашени диви животни от над 200 вида. Те идват от всички континенти. Например нашите примати, които се хранят 3 пъти на ден от гледачите си, получават гранулирана храна, тя е специална за примати, балансиран продукт, в който има и елементи от растения, които са от естествените им местообитания", заяви екологът в зоопарка Катерика Зарева.

"Една маймунка, ако е с тегло 2 килограма, около половин килограм солети, които сме чистили на ден от тяхната клетка, действително може много сериозно да навреди на тяхното здраве. Всяка една майка би ме разбрала, когато детето не си изяде супата, не може да получи десерта", обясни гледачът в сектор "Примати" Саня Геновска.

Въпреки множеството забранителни табели именно заради неподходяща храна, преди около година бърнестата мечка Лиъм, която е насекомояден вид, получава жлъчна криза.

Слънчевото време ни срещна и с посетители на зоопарка, някои от които идват отдалеч.

"В Белгия има ли санкция,когато посетителите хранят животните. Да, има, но има също така зоопаркове, където може да храниш животните, купуваш храна на входа на зоопарка и после може да храниш някои видове животни", разказаха те.

А от зоопарка апелират всички посетители да спазват правилата, за да запазят животните в добро здраве.

Вижте повече в репортажа на Натанаил Раичков. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК