Детска книжка за еднополови семейства разбуни духовете във Facebook

Безобразно нагла, гнусна пропаганда, която би трябвало да бъде далеч от децата, каза Ангел Джамбазки

25.01.2021 | 19:18 Редактор: Радостина Димитрова

Полюсни реакции след първата българска книжка за деца, в която се говори за еднополови семейства. Коментарите във Facebook не стихват, като се появиха и призиви "пазете децата".

Приказката "Марвин и планетата Гора" е написана от авторката с псевдоним Великан Василева и издадена от "Колибри". Разказва за приключението на малката мравка, чийто дом е разрушен и тя потегля през гората да си търси нов. По време на пътешествието Марвин е съпровождан от госпожица Бътерфлай и мис Бръмбарова - крилати дами, които живеят заедно. Те срещат и двама мъжки черни лебеди, които са заедно, "защото се обичат".

Реакциите в социалната мрежа не закъсняха: "Децата съвсем от малки играят на майка и татко. И чудно защо момиченцата влизат в роля на майки, момченцата на бащи. Може би защото не са прочели това недоразумение, наречено книга"; "Би трябвало страницата на издателството да се следи и коментира от четящи, следователно интелигентни хора. Уви, малцина са такива, като гледам коментарите. Дано някога влезете и вие в 21-ви век";  "Това литература ли било!? Аз мислех, че е тоалетна хартия... То за друго не става тая хартия само дето са я изхабили...".

С гневна реакция излезе и евродепутатът и зам.-председател на ВМРО Ангел Джамбазки, който написа във Facebook: "пазете децата".

"Безобразно нагла, гнусна пропаганда, която би трябвало да бъде далеч от децата. Отново говорим за неправителствени организации, които пропагандират еднополовите бракове, когато на тези мравинчовци, хомомравки им хрумне да пропагандират педофилия, пак ли ще ги подкрепяме?!", категоричен беше Джамбазки.

Книжката е за деца от 3 до 6 години, а издаването ѝ е подкрепено от фондация "Сингъл степ" и асоциация "Родители". 

"В крайна сметка никой не насажда нищо с една книга, по-скоро да научим децата ни и ние самите да сме свободни от всички предразсъдъци, които имаме", коментира психологът Яна Алексиева от асоциация "Родители".

За книжката разговаряме и с Анна Жукивская от фондация "Сингъл степ". Тя разказа, че вече е прочела приказката със своя син.

"Обществото ни е много чувствително, когато говорим за дете, и тръгва в посоката, че ако имаме дете и еднополово семейство, тогава е пикът на вредата. В книгата няма нищо подобно. Гей не се става, но хомофоб се става, т.е. ние може да възпитаме едно дете, което да е толерантно, свободно, без теми табу или дете с омраза към различните. В края на приказката Марвин открива любовта и разбира, че дом и семейство има там, където има обич", каза Анна Жукисвская.

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК