"Политико": България ще достигне до 70% ваксинирани през 2040 г.

Според изданието България трябва да увеличи темпото си на ваксинация 29 пъти

25.01.2021 | 17:35 Редактор: Радостина Димитрова

Нови 14 000 дози от ваксината на Pfizer и BioNTech пристигнаха у нас. В края на месеца се очаква и втората пратка с ваксините на Moderna. А според авторитетното издание "Политико" България ще достигне 70% ваксинирано население едва през 2040 година.

В момента страната ни заема последното място в класацията на страните от Европа. За сравнение - Великобритания ще достигне тези стойности още в края на лятото тази година, Румъния – в края на следващата.

Според изданието България трябва да увеличи темпото си на ваксинация 29 пъти, за да стигне 70% имунизирано население до края на лятото.

Ако всичко върви по план, страната ни може да очаква през февруари доставка на 83 хиляди, а през март на 104 хиляди дози от ваксината на Pfizer и BioNTech.

"Aко пет ваксини имат разрешение за употреба до средата на годината, 2,5 милиона, пак индикативно казвам, ще може да се ваксинират до юни. Това зависи от необходимите дози от ваксините, тъй като към момента се поставят по две от разрешените засега за употреба в Европа. Транспортът и съхранението допълнително забавят имунизацията", коментира директорът на ИАЛ Богдан Кирилов.

От "Политико" посочват, че тези проблеми могат да бъдат избегнати в следващите месеци, когато повече ваксини бъдат одобрени от Европейската агенция по лекарствата. В края на януари се очаква препоръка от агенцията за пускане в употреба и на трета ваксина – тази на AstraZeneca. По думите на директора на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов може да има и четвърта разрешена ваксина - аденовирусната на компанията Johnson and Johnson. Водят се преговори и за руската – Sputnik.

"Имаме информация, че са започнали първоначалните преговори между Европейската агенция по лекарствата и руския производител и ако ваксината отговаря на европейските изисквания, вероятно ще може да получи разрешение за употреба", заяви Кирилов.

До момента над 26 000 души са имунизираните в България, като на 4610 от тях е поставена и втората доза от ваксината. 

"Важно е хората да знаят, че максимум за 3-4 дни след пристигането на ваксината половината се поставят, а другата половина чакат да минат 21 дни. Затова при нас изглежда по-бавно, но е 100 процента сигурно", каза премиерът Бойко Борисов.

Продължава разпространението на новия британски вариант на коронавируса.

"Първо, ваксините му действат. Второ, няма мед доказателства че преминава по-тежко. Не е по-опасен и смъртоносен. Методите, които използваме, хващат и британския щам", посочи проф. Тодор Кантарджиев.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 0
Тракиеца
преди 3 години
Всичко ни е такова тромаво и некадърно, всичко лъсна Сигнализирай за неуместен коментар