Георги Пирински, БСП: Ръководството на БСП допуска кардинална грешка

На всеки 7 години изпадаме в дълбока криза

25.01.2021 | 14:30 Редактор: Таня Харизанова

„Датата за парламентарните избори 4 април има „за“ и „против“. Непрекъснато се дискутира в обществото. За мен друга дата има по-актуално значение. 30 години ще се навършат тази година от приемането на Конституцията – на 12 юли 1991 г.“. Това каза в предаването „Опорни хора“ политикът Георги Пирински от БСП.

„Като говорим за парламентарните избори, а и следващите, за мен възниква въпросът, дали сме поумнели през тези 30 г., в сравнение с онова настроение, което съществуваше в обществото. След много дълбоките и бурни промени на 1990-1991 г., стигаме до приемането на един нов основен закон, който дава шанс на обществото да започне да преодолява дълбоките си различия“, конкретизира Георги Пирински.

Какво се случи през тези 30 г.? На 7-годишни периоди ние изпадаме в дълбока криза, от която решаваме, че пак трябва да тръгнем от начало. Имаше една 1990 г., след това 1996 – 1997, след това 2013 и след това – миналата, 2020 г. Възниква въпросът - тази, 2021 г., ще стане първа година за нови 7 години, през които ще се окаже, че нещо сме сбъркали, или най-накрая ще започнем да разбираме, че наред с всичко, което разделя хората днес, трябва да има едно общо осъзнаване да се научим да живеем с различията си“, допълва политикът от БСП.

Може ли БСП да бъде алтернатива на тези избори? „Според мен, днешното ръководство на социалистическата партия допуска една кардинална грешка. И тя е свързана с Конституцията. Защото се внушава, че днес БСП е съвършено различна партия от преди тридесет години. Че тогава е била една компромисна, неясна, с много течения. Сега имаме друга – решителна, настъпателна партия. Ясно е, че в предизборна борба трябва да проявиш воля. БСП трябва да се яви на тези избори с осъзнаване на капитала си на демократична партия, която е способна да лансира тезата за национално съгласие, за мирен преход, да се видят историческите постижения като партия“, акцентира вижданията си за партията Георги Пирински.

„Моята „опорна точка“ е Конституцията. Кой си спомня какво пише в Конституцията? Колко граждани могат да кажат, какво е записано там? Политиците са големите длъжници. Бих назовал първите три глави на основния закон: основните начала на държавата, права и задължения на гражданите и за Народното събрание. След като ще правим избори за парламент, дайте да видим, какво пише там“, пита риторично политикът от БСП.

„Защо Конституцията е опорната точка? Защото в нея има едно съчетание на две еднакво важни начала – правата, достойнството на личността, и дълга да пазим националното, държавното достойнство. Това е съчетание на либералното със социалното начало. Това е нужно на днешното общество“, изразява позицията си Георги Пирински от БСП.

Цялото интервю гледайте във видеото!