Няма данни ваксините да не действат срещу новите щамове

Получените днес дози компенсират неполучените миналата седмица

25.01.2021 | 09:12 Редактор: Ивет Арабова

Четвърта пратка ваксини срещу Ковид-19 пристигна у нас днес. Това е и третата доставка от 14 040 дози от препарата на Pfizer и BioNTech. 

"Ваксините, които днес получихме, компенсират количеството, което не получихме миналата седмица. Очаква се и в следващия месец допълнително около 2300 като компенсация на това, което не пристигна", каза изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов.

През февруари се очаква доставка на още 83 000 дози, а през март - 104 000. За март все още това не е окончателното количество, очаква се то да е по-голямо.

"Пратката от Moderna се очаква в края на седмицата - 3600 дози. Очакваме решението на Aгенцията по лекарствата за ваксината на AstraZeneca. Надяваме се тя да е третата разрешена за употреба. Виждате колко динамично се променя ситуацията, очакваме след средата на март-април да имаме значително повече количества ваксини, което ще ускори процеса", добави Кирилов.

Той обясни, че са стартирали първоначални преговори между производителя на руската ваксина с Европейската агенция по лекарствата. По думите му може да бъде одобрена и четвърта ваксина - аденовирусната на Johnson&Johnson. Богдан Кирилов подчерта, че на този етап няма данни ваксините да не действат срещу новите щамове. 
 
"Постоянно се правят такива изследвания, към момента няма такива пояснения. Нищо не е категорично, всички експерти в ЕС работят вече в тази посока", отбеляза изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата.

Маг.-фарм. Богдан Кирилов обясни, че стартът на масовата имунизация зависи от това, кога останалите ваксини ще получат разрешение за употреба под условие: "По график, от първите две компании, които получиха разрешение (Pfizer/BioNTech и Moderna), се очакват около 4,4 млн. дози, респективно за 2,2 млн. души до края на годината. При положение, че и петте ваксини получат очакваното разрешение, това означава че 2,5 млн. души ще бъдат ваксинирани до средата на годината.“

Вижте повече във видеото.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Няма данни и да действат. Данни няма, има само политически спекулаций... Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
А има ли данни, че действат? Сигнализирай за неуместен коментар