Загиналият в Пирин - състезател в отбора ни по фрийрайд?

Младият мъж е имал необходимата екипировка, но въпреки това лавината го убива на място

24.01.2021 | 18:32 Редактор: Ралица Братанова

Лавина затрупа и уби 18-годишен сноубордист в Пирин. Младият мъж се е спускал по един от улеите на Тодорка, извън охраняемата зона на пистите в Банско. 

Лавината се е отключила в резултат на силния вятър и падналия нов сняг.

Инцидентът стана днес около 11.30 часа. По информация на ПСС в Банско младият мъж е имал необходимата екипировка. Въпреки това лавината го е убила на място. 

"Наш екип веднага потегля на място след пет минути е на мястото на инцидента. И установява, че е съборена лавина - лавината е повлякла скиор ударила го е в дърво и вследствие травмите, които е получил, е загинал скиорът", коментира Петко Панамски от ПСС.

По непотвърдена информация - загиналият мъж в Пирин е млад скиор, състезател в отбора по фрийрайд с много награди от световни състезания. В планината бил с треньора си, който участва в националния отбор за мъже.

Лавината се е отключила в резултат на силния вятър и падналия през изминалата нощ нов сняг.

"Условията в планината са изключително опасни трябва да се подхожда с повишено внимание. Имаше изключително силен вятър. Ние вчера издадохме предупреждение", заяви председателят на Българската лавинна асоциация Росица Михайлова.

От планинската спасителна служба за пореден път отправиха апел към всички любители на зимните спортове да карат само на определените за целта места.

Вижте повече в репортажа на Светлин Кърпачев.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК