Пантеонът на загиналите в Сръбско-българската война тъне в разруха

Стъпалата се ронят, на места са изкъртени

23.01.2021 | 21:30 Редактор: Ралица Братанова
Пантеонът на загиналите в Сръбско-българската война тъне в разруха

Пантеонът на загиналите български воини в Сръбско-българската война през 1885 година край Сливница тъне в разруха.

Построен чрез фондация "13 века България” с дарителски средства от признателния български народ, както гласи и плочата на монумента, за да помним една от най-големите прояви на български патриотизъм, днес е тъжно занемарен.

Дори съботният мрачен януарски ден не изглежда достатъчно сив пред стърчащата арматура от червения бетон. Стъпалата се ронят, на места са изкъртени.

Внушителният пантеон е изграден от червен железобетон и е във формата на пресечена пирамида. В централната му част е издигната статуя от кварцит на жена, символизираща Майка България, скърбяща за загубените си чеда, предава БГНЕС.

Любопитен факт е, че колосите на Мемнон в Египет, както и саркофагът на Наполеон в Дома на инвалидите в Париж са изградени от кварцит. Според известните данни, кварцитът за пантеона е подарен от Русия.

Някога посетителите са чели имената на падналите военни командири от бронзови паметни плочи, но след години на забрава и посегателства, а днес седят само обикновени алуминиеви табла.

В близкото село Гургулят сякаш времето е спряло. А пътят до там е отчайващо разбит. Дали заради времето на пандемия или през зимата в този край на България е така, но жива душа по улиците няма. На кметството е посочен телефон, ако някой има нужда.

Боевете, които са се водили преди 135 години на територията на Сливница, са военна защита на Съединението на България.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК