АЕЦ "Белене" е много остарял и ненужен проект за България?

"За нас остава само ядреният риск", заяви Пламен Юруков

22.01.2021 | 22:10 Редактор: Искра Ангелова

Правителството ще разгледа доклад за оборудването за АЕЦ "Белене".

"Самият проект АЕЦ "Белене", ако е трябвало да бъде направен, е щял да бъде направен още по комунистическо време. Занимавах се и много сериозно изучавах този въпрос. По всички изчисления този проект е бил за износ на електроенергия, тъй като прогнозата за консумация в България през 2000 г. за следващите 30-40 години е, че няма да бъде толкова голяма", каза членът на Националния съвет на СДС Пламен Юруков в студиото на "Денят ON AIR".

Ако този проект се даде на чужд инвеститор, той ще печели от него, смята гостът на Ганиела Ангелова.

"За нас остава само ядреният риск. Това е ненужен проект за България, а в същото време е много остарял технологично, защото бъдещето на ядрената енергетика е в малки компактни ядрени централи, където рискът е много по-малък. Рискът при строежа и качеството също стоят под въпрос", допълни Юруков пред Bulgaria ON AIR.

Според него кръстът на проекта е сложен предварително в неговата икономическа неефективност и в един момент имаме два реактора, които не знаем какво да ги правим.

"Единият вариант е да ги сложим в Козлодуй, вторият вариант е в Индия, Китай, където се правят ядрени централи. Турция също прави такава, така че се очертава, че това е едно излишно производство", категоричен бе специалистът.

Пламен Юруков коментира и новоизбрания американски президент Джо Байдън.

"Много хора чакаха посланията в речта на Байдън, но за мен по-важна беше клетвата на Камала Харис. Демократите спечелиха Белия дом, спечелиха Долната камара. В момента те могат да прокарат своите решения в Сената. Джон е голямата изненада, двама демократи сенатори. Освен това, Байдън печели електоралния вот с 13 000 гласа от общо 5,5 млн.", подчерта той.

И припомни, че от 1992 г. в Джорджия демократ, кандидат за президент, не е печелил.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
2 rate up comment rate down comment 0
Идиот от народа
преди 3 години
От къде се пръкна бе Юруков, Аман от платени разбирачи обслужващи чужди интереси. Сигнализирай за неуместен коментар
1
8 rate up comment rate down comment 2
Z
преди 3 години
Пламене нищо не става от тебе Сигнализирай за неуместен коментар