Нотев: ЦИК ще се справи, но избирателната активност ще бъде ниска

Ще се ползва досегашната практика и ще има конкретни указания, каза независимият депутат

22.01.2021 | 21:56 Редактор: Юлия Христова

Избирателният кодекс трябва да уреди отношенията за изборите трайно занапред. Няма основания да смятаме, че правилата са привилегия. Под този законопроект бих се подписал, макар че не съм вносител. Досега изборите в европейски страни показаха ниска избирателна активност и нямам аргументи, че тук ще е различно. Ниска ще е избирателната активност и у нас през април. Това каза за "Денят ON AIR" независимият депутат Явор Нотев.

По думите му в самия закон има 2 характеристики - ЦИК ще работи в пълен синхрон с МС и Националния оперативен щаб. 

"С помощта на двете институции ЦИК ще се справи. Изпълнителната власт не дезертира от отговорност. Има достатъчно време - 50 дни и в края - налице е възможност правилата да бъдат обжалвани в съда", обясни той.

Според него детайлите за процеса на вота трябва да залегнат в самите правила, а не да се коментират в самия ден на провеждането му - като например, ако лицето е изгубило документите си или други ситуации.

"Ще се ползва досегашната практика и ще има конкретни указания. Стои въпросът дали ще има хора, които ще искат да се срещат с болни гласоподаватели", посочи събеседникът за Bulgaria ON AIR.

Нотев е на мнение, че едва ли ще се стигне до отмяна на датата 4 април, посочена от президента Румен Радев за вота у нас.

"Жребият е хвърлен. Част от въпросите опират до субективната оценка на гражданите. Дали ще има смели и отговорни хора, каква е цената на риска?!", подчерта независимият депутат.

Той отбеляза, че обществото им свое мнение за дейността на съдебната система.

"Не бих коментирал делото на Викторио, не бих коментирал детайли, защото не съм чел страниците по него. Наказанието цели преди всичко превъзпитание", каза още Явор Нотев.

Гледайте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК