Проф. Христова: Информацията за новия щам на Ковид-19 у нас е предварителна

Той се разпространява много повече, прониква по-лесно в организма

22.01.2021 | 21:05 Редактор: Юлия Христова

"За новата вариация на Ковид 19 у нас има косвени доказателства и съмнения, но за самото доказателство се изисква същия метод, с който новата вариация е открита - целогеномното секвениране. Това вече се прави в Националния център по заразни и паразитни болести, където имаме и експертите, и апаратурата," каза проф. Ива Христова за предаването „Брюксел 1“. "Оповестеното от "Пирогов“ засичане на новата вариация на Ковид-19 и у нас са предварителни данни. За да се докаже този факт, трябва да се приложи целогеномното секвениране, което е много работа. И въпреки това в следващите дни ще има новина“, добави проф. Христова.

"Става дума за такива особености, които дават преднина на притежаващите ги вируси в проникването в организма. Т.е. няма данни, че протича по-тежко, напротив, смята се, че няма нито по-тежко прекарване, нито с повече смъртност. Но, категорично много повече се разпространява, тъй като по-лесно прониква в организма. Именно това огромно разпространение, което придобиха тези варианти, създава тревога и налага някакви ограничителни мерки докъдето можем да го спрем“, даде подробности експертът.

В същото време в Западна Европа виждаме увеличаване на рестрикциите.

"Защото, дори и това бързо разпространение без по-тежко протичане създава огромни проблеми. На първо място – в болничната система, в която дори и модерни болници в Германия вече са в невъзможност да приемат и да обслужват всички болни. От друга страна – смъртността не е качена“, уточнява проф. Христова.

"Дори и при същия процент на тежест, колкото и той да е нисък, при огромен брой пациенти скача и общият брой на хора с тежко протичане на заболяването и съответно починали. Затова Великобритания в момента води класацията на най-много заболели и най-голям брой починали. Но не защото процентът е качен, а защото изходният брой е много висок“, коментира проф. Ива Христова, зам.-директор на НЦЗПБ.

Цялото интервю гледайте в предаването "Брюксел 1“ в събота, 23 януари, от 17.30 часа.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК