Силна тревога след пропадането на метрото: Има ли опасност от срутване на сгради?

Според експерти подобно повдигане е възможно да се случи и в други участъци

22.01.2021 | 18:43 Редактор: Искра Ангелова

Продължава да не е ясна конкретната причина за повдигането на релсите в столичното метро. Но хората, които живеят в района на проблемния участък, са притеснени за домовете си, където започнаха същите процеси. Според експерти подобно повдигане е възможно да се случи и в други участъци на метрото. 

Остава тревогата у хората, в чиито апартаменти плочките започнаха да се надигат успоредно с линията на метрото в столичния квартал "Хаджи Димитър".

"Пропадането започва отгоре надолу, не знаем какво да правим, много сме притеснени, не знаем какво да правим", сподели живущата в пострадалия блок Нина Докторова.

Според архитект Димитър Димитров процесите ще продължават във времето, но опасност от падане на сградите няма. 

"Този процес ще продължи, но това не трябва да притеснява хората. Хората могат да го следят, да се изследва и да се търсят респективно някакви компенсации, жестове от страна от този, не който е изпълнил, а този, който е поръчал по това трасе да минава метро", коментира арх. Димитър Димитров.

Районът на аварията е водосборен и изпълнен с активни подпочвени води. Те подкопават стените на тунела, които потъват, дъното се надига, а подът и таванът се приближават един към друг.

"За да потъне тунелът, тоест да му излезе дъното, да се повдигне дъното, е проблем, който не са само напорните води. Защото, откакто съществува София, се знае, че това е най-трудното място в геоложко отношение, поради дълбоките наноси и тук да има здрав терен", допълни арх. Димитров.

Подобни процеси са възможни и на други метростанции, твърди той, а да се копае под релсите на тунела – било грешка. 

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
Трябва време, ще си го оправят. Сигнализирай за неуместен коментар