Разочарование: Защо се бавят сумите по мярката ''Запази ме''?

От 28 ноември до момента има само един паричен превод - на стойност 24 лева, обяснява Виктор

22.01.2021 | 19:32 Редактор: Юлия Христова

Забавяне на сумите по мярката "Запази ме“. Много от работниците все още не са получили компенсациите си за месеците, в които не са работили. Социалният министър Деница Сачева обясни забавянето с огромният обем от работа и грешки в подадените документи. Кога ще бъде решен този проблем и кога хората ще получат обещаните 24 лева на ден, вижте в репортажа.

Виктор работи като готвач от 8 години. При втория локдаун кандидатства по мярката "Запази ме“. Той и колегите му са одобрени почти веднага.

"Бяхме от първите одобрени за тази мярка. Казаха ни да проверяваме дали самата фирма е одобрена. Това се случи за седмица", каза той. 

Одобрението идва бързо, но помощта – не.

"От 28 ноември до момента има само един паричен превод от 18 декември на стойност 24 лева. И няма никакъв развой на нещата. Останах с тази сума, която е преведена на 18 декември. Какво се случва – никой няма никаква информация", допълни мъжът.

Проблем, оказва се, наистина има. Това обяви социалният министър Деница Сачева.

"Имаше известно забавяне с изплащането на тези 24 лева поради огромния обем от работа. За разлика от другите мерки, тук ние плащаме директно на работниците и служителите. Това са 40 хиляди платежни нареждания. Имаше сгрешени банкови сметки, както и не бяха попълнени добре декларациите", посочи тя.

Социалният министър увери, че до края на месец януари ще бъдат изплатени всички суми за ноември и декември. Според нея мерките са достигнали до около 1 милион души. 

Михаил е на заведения във Варна, при него работят 50 души персонал. Кандидатствал е по всички мерки за подпомагане на бранша, но все още пари по сметката – няма.

"Кандидатствал съм по всички мерки - за съжаление, резултати няма. Очаквам държавата да бъде наш партньор, да ни помогне в тази ситуация, но все още нищо не се случва", обясни Михаил..

От февруари ще започне приемът на документи за компенсации в размер на 75 % от осигурителния доход на работниците, което според Сачева е 100% от дохода, който взима работника нето

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК