Доц. Кунчев: Ако 70% от населението е имунизирано, може да се махнат мерките

"До края на годината у нас ще има достатъчно количество ваксини", заяви министър Ангелов

22.01.2021 | 17:40 Редактор: Искра Ангелова

Държавите от ЕС ще могат самостоятелно да сключват договори за покупка и на "чужди ваксини", които не са включени в европейската имунизационна стратегия. За България това засега не се налага, но при нужда министерството на здравеопазването е готово да предложи и такъв вариант.
 
До края на годината в България ще има достатъчно количество ваксини срещу Ковид-19. Това увери в парламента министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

"От Pfizer България ще получи количества ваксини, които са приблизително 3,9 милиона дози. Те ще са за приблизително 2 милиона граждани. Страхът започва там, където свършва информацията", заяви той.

За да повиши информираността и за разсее страховете от ваксинирането, на крака при учителите от село Бояджик отиде главният държавен здравен инспектор. 

"Нещо, което аз отчитам като слабост, го гледаме не от рационалната, а от емоционалната", подчерта той. 

Кунчев посочи, че ако страната достигне 70 % имунизирано население - ще може да се сложи край на епидемията и да се махнат мерките. 

Според пулмолога Александър Симидчиев ваксината трябва да се разглежда като една от противоепидемичните мерки, заедно с носенето на предпазни маски и дезинфекцията.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
Май няма да стане бързо, пък и хората не са ок с ваксините... Сигнализирай за неуместен коментар