Депутатите решиха как ще гласуват карантинираните

Промените бяха приети на първо четене

22.01.2021 | 11:37 Редактор: Тодор Петров

Поставените под домашна карантина и заразените с Ковид-19 пациенти, настанени в лечебно заведение, ще могат да упражнят правото си на глас с подвижна избирателна урна или разкрита специална избирателна секция. Това решиха депутатите с одобрените на първо четене промени в Закона за мерките по време на извънредното положение.

Новите текстове, предложени от управляващите от ГЕРБ, целят да гарантират правото на глас на всички избиратели по време на парламентарния вот, насрочен за 4 април. Предложението получи подкрепата на 128 депутати в пленарната зала, 45 гласуваха "против", а 9 се въздържаха, 

Централната избирателна комисия трябва да изработи и приеме правила за организацията на гласуване по време на пандемия 50 дни преди изборния ден.

Промените, с които управляващите ще дадат възможност на карантинираните да гласуват, от БСП определиха като хаотични, объркващи и като опит за саботаж на изборите. ГЕРБ и БСП влязоха в спор как ще гласуват карантинираните и доколко безопасно е това да става с подвижна избирателна урна. 

От ДПС подкрепиха промените в законопроекта, но с резерви. 

"Имаме съгласие по темата, че на хората, които са карантинирани заради коронавируса. следва да им се даде възможност да гласуват. Но така написан проектозаконът на ГЕРБ създава повече хаос,отколкото да реши проблема", заяви от парламентарната трибуна народният представител от БСП Филип Попов.

"ЦИК не е здравен орган. Той не може да издава медицински протокол. Здравните власти и Министерството на здравеопазването са органите, които следва да издадат медицински протокол, а ЦИК да го предложи", настоя той.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Не е ли по-лесно онлайн? Сигнализирай за неуместен коментар