Борисов разтревожен: Ковид-19 мутира и няма общо правило, по което да се действа

Спешно трябва да се увеличи геномното секвениране, подчерта премиерът

22.01.2021 | 06:49 Редактор: Тодор Петров

Нови тъмночервени зони на картата с цветовете в Европейския съюз ще показват регионите с най-високо ниво на заразени с Ковид-19. За това се договориха европейските лидери на видеоконферентна среща на върха снощи. Те се разбраха и за силно ограничаване на несъществените пътувания, но затваряне на граници няма да има.

Ковид-19 мутира и за съжаление няма общо правило, по което да се действа. Това каза премиерът Бойко Борисов след заседанието на Европейския съвет, на което бяха обсъдени понататъшните стъпки на държавите членки в борбата с пандемията. 

По думите на Борисов колегите му са споделили тревожни данни за огромен брой заразени, огромен брой смъртни случаи, претоварена медицинска система, огромни външни дългове и спад на БВП на водещите държави членки в ЕС, заради което след здравната криза във всички случаи ще има и много тежка финансова и икономическа криза

До март 2021 година държавите членки на ЕС трябва да определят цели за ваксиниране на минимум 80% от здравните специалисти и социалните работници, както и 70% от възрастното население над 80 години до края на лятото. 

Спешно трябва да се увеличи геномното секвениране – до 5-10% от позитивните резултати от тестове, подчерта Борисов. По отношение на България министър-председателят изрази увереност, че е правилен настоящият подход с мобилизация на обществото, с дистанция, с взимане на мерки. 

Той отново изтъкна, че у нас мерките са изключителни либерални на фона на останалите държави.

По отношение на единния пазар и свободното движение при надграждане на мерките за овладяване на пандемията премиерът Борисов посочи, че ние като държава сме готови и с дигитален паспорт, и със сертификат за ваксинация. 

"Но аз мисля, че това много трудно ще стане, защото по отношение на единния пазар имаме свободно движение на хора. Да, всяка държава членка сигурно ще приложи някакви механизми за допускане на други граждани в своята страна, но към момента не мисля, че ще се вземе такова решение", каза Борисов.

Снимка: Пресцентър на правителството

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
2 rate up comment rate down comment 1
Нина
преди 3 години
1
0 rate up comment rate down comment 2
Л.Иванов
преди 3 години
Тоя отново живее в света на химерите и илюзиите! Какво оазисче сме? Виж само броя на починалите, които, както по отношение на броя на населението , така и по отношение на брой заразени, е неимоверно голям!Много спорен е въпросът- дали да разхлабиш мерките, или да ги затегнеш- първо, много те е страх, второ, предстоят избори, които, независимо че си купил, не си сигурен в крайния резултат!Та задавам последния въпрос- след като спечелиш изборите, което е сигурно поне на 99%, как ще управляваш? Сигнализирай за неуместен коментар