Социалист за Трифонов: Странно е да откажеш покана, която не си получил

БСП никога не е била по-единна и консолидирана, заяви Атанас Зафиров

21.01.2021 | 21:47 Редактор: Ралица Братанова

БСП провежда срещи с партии и граждански организации за предстоящите избори и гарантиране на прозрачността на вота. Лидерът на БСП Корнелия Нинова призова всички да обединят усилията си, за да се гарантира спокойствието в деня на изборите.

Очаква се участниците в разговорите да подкрепят текст на декларация с обща позиция.

"На самата среща присъстваха 10 партии и 5 НПО, утре предстои втора такава. Интересът към тези срещи е засилен, явно ще се наложи да направим и трета", коментира зам.-председателят на БСП по коалиционна политика Атанас Зафиров в "Денят ON AIR".

Срещите предизвикаха и сблъсък между БСП и "Има такъв народ" на Слави Трифонов.

"Госпожа Нинова щяла да ме покани да обсъждаме честността на предстоящите избори. Мила ми, госпожо Нинова, Бойко Борисов управлява от 2009 г. Вие имахте на разположение 11 години да направите много за честността на изборите, тъй като бяхте вътре в парламента. Но вие не направихте нищо, защото сте част от статуквото", написа Трифонов във Facebook. 

"Странно е да откажеш покана, която не си получил. Беше дадена заявка за такива срещи и последва тази реакция. Едва ли е нормално българските политически субекти да си говорят през социалните мрежи. След като няма желание за такава покана, няма да бъде изпратена", категоричен бе Зафиров пред Bulgaria ON AIR.

И увери, че тези срещи не предполагат бъдещ управленски формат, а темата е прозрачност и честност на изборите.

"Покана за среща ще бъде отправена към всички партии, които декларират намерение за смяна на модела", посочи той.

Левицата е внесла 2 предложения за промени в Изборния кодекс - изчистване на списъците от "мъртви души" чрез активна регистрация и видеонаблюдение на броенето на бюлетините и съставянето на протоколите.

По думите на Зафиров в българското общество има остър дефицит на доверие в избирателния процес и до голяма степен това се дължи на ниската избирателна активност. 

"Единственият начин този огромен проблем да бъде преодолян е масовото гласуване. То решава всички проблеми - и с "мъртвите души", и с делегитимацията на българските институции, и проблема с апатията", заяви той.

И за финал отсече - БСП никога не е била по-единна и консолидирана.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Електра
преди 3 години
Все едно гледам Флинстоун... Сигнализирай за неуместен коментар