НОЩ и Ангелов предлагат извънредната обстановка да се удължи с 3 месеца

Нещата са притеснителни в Европа заради лошите тенденции, свързани с новия "британски" щам, каза здравният министър

21.01.2021 | 16:09 Редактор: Ралица Братанова
НОЩ и Ангелов предлагат извънредната обстановка да се удължи с 3 месеца

Министърът на здравеопазването и Националният оперативен щаб ще предложат на правителството от 1 февруари извънредната епидемична обстановка да бъде удължена с три месеца. Това каза здравният министър проф. Костадин Ангелов в рамките на блиц контрола в парламентарната здравна комисия днес.

Срокът ще е необходим за разгръщането на всички необходими мерки, поясни той. И допълни, че тече дискусия за разхлабване на мерките и проявяват разбиране към всеки бранш, но разхлабването ще започне от сферата на образованието, спорта, културата, здравеопазването.

Ще се следи заболеваемостта и ако тя не нараства, ще се отпускат още мерки, каза министърът.

"Нещата са притеснителни в Европа заради лошите тенденции, свързани с новия "британски“ щам, защото той се разпространява по-лесно и по-бързо - един преносител заразява 2,6 души. Ако се случи това в България, а с голяма вероятност се допуска, това ще постави в риск бъдещите противоепидемични мерки“, каза министърът.

Няма как педагогически съвет да въведе или отмени противоепидемични мерки. Така здравният министър отговори на депутатски въпрос действително ли се обмисля педагогически съвети да решават за отваряне или затваряне на училище.

"Само министърът на здравеопазването по закон има право да решава отваряне или затваряне на училищата“, каза Ангелов.

Работи се по медицински протокол за провеждане на предстоящите избори, макетът ще е готов до месец. Основната цел е да запазим живота и здравето на българите, подчерта министърът.

Организацията ще е стабилна, обеща проф. Ангелов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Ехеее. До края на април. Аз съм против преждевременно разхлабване, ама не е ли множко? Сигнализирай за неуместен коментар