Борисов: Като оазисче сме, ще направим компромис само за учениците

Ще взимаме решения след 31 януари, обяви премиерът

21.01.2021 | 10:40 Редактор: Тодор Петров

"От 8 до 10 часа водихме диалог във формата на спор между министри и двата щаба. Докторите много рязко опровергават оптимизма във всички нас на базата на днешните показатели. Новият щам, за който много внимателно говорихме, се разви със страшна сила, пренася се изключително бързо. Въпреки месеците локдаун в някои държави, продължава да им се покачва броят на заразените", заяви премиерът Бойко Борисов. 

Дали сме си като дата 31 януари, може да направим компромис за здравето единствено с образованието, подчерта той. А удължаването на мерките след 31 януари ще означава допълнителни 100 млн., които се дават за неработещ бизнес.

"Учениците от 5 до 12 клас ще започнат да се въртят и на присъствено обучение. Това го дължим на поколението, което месеци наред не ходи на училище. Учениците са нещо, за което настоявам пред Щаба - да направим необходимото за тях", изтъкна Борисов.

"Обсъдихме с министър Ангелов за 10 лева на ваксина за личен лекар. Колкото повече ваксини идват, да могат по най-бързия начин да бъдат поставяни. Ще спорим дали за две убождания ще плащаме по 10 лева или за една ваксина", каза още премиерът.

За засегнатите ресторанти и нощни заведения Борисов посочи, че едва 6300 от близо 30 000 са подали заявления за подпомагане. Рискът при този нов щам е огромен! До 31 януари ще наблюдаваме ситуацията. За радост празниците, яслите и детските градини не увеличиха заразяемостта, настоя Бойко Борисов и добави, че е право на ресторантьорите да предприемат протестни мерки.

"Представете си да обявим това нещо, което е в Германия, Франция, Гърция, Испания... Представете си, че днес кажем: От 18 часа вечер час! В момента ние сме като оазисче. Рискът този оптимизъм да ни накара да отпуснем много мерките, може да ни докара до голяма заболяемост, която да не може да се овладее. В България максимално щадим психическото и физическото здраве", заяви още министър-председателят.

"Спазвам дистанция, трябваше да глобят половината държава за какво ли не. Да ме глобят! Навсякъде съм с маска", отсече Борисов.

Вижте повече в репортажа на Михаела Карабельова. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Те така изтърваха нещата в началото, че отидохме на първи места по смъртност, сега как има очи да се хвали, не знам. Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години