Защо се стигна до аварията в метрото: Трасето е в гаранция

Линията се е надигнала, а причината за това най-вероятно са подпочвени води

20.01.2021 | 13:47 Редактор: Ивет Арабова

Остава затворена станцията "Хаджи Димитър" от третата линия на столичното метро. Минути преди 18:30 часа във вторник пътуващите по новата линия на метрото, преди последната станция чуват следното съобщение от машиниста: "Това е последна станция, надолу няма как да продължи. Има пропадане на пътя!".

Тази сутрин се оказа, че линията не е пропаднала, а се е надигнала, затова и метростанция "Хаджи Димитър" остава затворена. Експерти са на място, а трасето е в гаранция. 

"Трябва да се демонтират релсите - бетонът, с който са бетонирани. След това ще се види какви са причините и колко време ще отнеме възстановяването", коментира директорът на "Метрополитен" инж. Стоян Братоев.

Оказва се, че през последните дни мотриса също е спирала между двете станции, където е станала аварията. 

"Онзи ден заседнахме между "Театрална" и "Хаджи Димитър" и това доста често се случва – ето го резултата", каза Стефани Иванова.

Отклонението на релсите може да е до 5 милиметра, сега линията се е надигнала повече, а причината за това най-вероятно са пробили подпочвени води. 

"В близост се намира Перловската река, още по време на строителството тя провокира там строителството. Най-вероятно от обилната вода при големите валежи в реката може да има допълнително напояване на почвата отдолу. Ако е много голямо отклонението, разбира се, че е опасно, затова се вземат такива мерки винаги", подчерта инж. Стоян Братоев. 

В затворения участък е организиран автобус, който да извозва пътниците между метростанциите "Театрална" и "Хаджи Димитър". Все още не е ясно кога ще бъде отстранена аварията, но вероятно това ще се случи след няколко седмици.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
някой
преди 3 години
в кв. хаджи димитър блоковете почват да се напукват. Сигнализирай за неуместен коментар