Риск от свлачище край Благоевград, подпомагат засегнатите от дъждовете райони

Инспектираха участък от път в Благоевградско заради опасност от срутване на земна маса

19.01.2021 | 19:40 Редактор: Юлия Христова

Правителството ще отпусне над 3,7 млн. лв. за справяне с последиците от наводненията в най-засегнатите общини у нас. На този фон – днес беше инспектиран участък от пътя за парк "Бачиново" над Благоевград заради опасност от срутване на земна маса. 

При първоначалния оглед на проблемния участък експертите констатираха, че районът е свлачищен, но в момента не е активен. Следващ обилен валеж обаче може да провокира срутване с дължина около 100 метра, а това ще затвори единствения път до няколко близки населени места и ски център  "Картала“.  

"Най-вероятно това е старо свлачище, но при едни обилни валежи може да се активизира наново и да се свлече долу на пътя", каза инж. Генадий Иванов от "Хидроресурс". 

"На базата на тяхната техническа експертиза ще предприемем по следаващи действия имаме готовност и за обходен маршрут и за блокиране на този път", подчерта зам.-кметът по строителството на община Благоевград инж. Венелин Трошанов. 
 
Местните хора пък се надяват на бързи действия от страна на отговорните институции.  

Област Благоевград обаче не е предвидена към държавното финансирането, което правителството реши да отпусне на три общини. Средствата са за справяне с последиците от наводненията у нас. В Столичната община ще се почисти участък от коритото на река Искър, ще бъдат изградени и пешеходна, и велоалея в района на Панчарево. В общините Гоце Делчев, Костинброд и Лъки парите ще бъдат за спешни аварийни и укрепителни дейности.  

"Ние винаги сме действали максимално бързо, за да могат съответно кметовете по общините и населените места веднага да започнат своите аварийни дейности", заяви премиерът.  

На заседанието присъстваха и представители на местната власт.

Вижте повече в репортажа на Натанаил Раичков.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК