Как ще получаваме ел. сертификат за ваксината срещу Ковид-19

Достъпът до него ще бъде само с електронен подпис

19.01.2021 | 17:40 Редактор: Искра Ангелова

Здравните власти представиха сертификата, който получава всеки ваксиниран срещу Ковид-19, както и електронното здравно досие. Сертификатът ще се получава след поставената втора доза от ваксината и ще го дават личните лекари. 

Сертификатът за имунизация срещу Ковид ще се генерира от електронна система след поставянето на втората ваксина. Документът ще е част от електронното досие на пациентите, а достъпът до него ще бъде само с електронен подпис. 

"Българските граждани, които нямат електронен подпис, а имат нужда да получат електронен сертификат - от 1 февруари могат да го получат чрез личните си лекари", заяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

В сертификата има информация кой и кога е поставил ваксината, както и в коя държава. Вписан е партидният номер на ваксината, а валидността на сертификата може да бъде проверена от мобилен телефон чрез QR код. 

"Ако някой се опита да направи злоупотреба с този сертификат, тя е невъзможна. Колегите от Информационно обслужване са положили изключително много усилия, така че нашият сертификат да отговаря на всички изискуеми норми за такъв сертификат", допълни той.

Засега няма изискване сертификатът да е необходим при пътуване. Днес беше направена и поредната крачка към електронното здравеопазване у нас. Електронното медицинско досие вече е факт. В него ще влизат данни за личния ни лекар, електронните направления и рецепти, проведени прегледи, както и имунизациите. 

"Логично е всеки лекар, при който отивате да има данни за вас какво се е случвало с вашата медицинска история", каза още здравният министър.

Вижте повече в репортажа на Михаела Карабельова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК