Разхлабват мерките от февруари, предотвратен е гаф с реимунизацията

Борисов: Имаме план началото на февруари да пуснем учениците от 5 до 12 клас

19.01.2021 | 13:30 Редактор: Тодор Петров

Властта с намерение да разхлаби мерките от началото на февруари. Това стана ясно след работно съвещание при премиера с министри и Националния оперативен щаб. Акцентът е бил върху връщането на големите ученици в клас и заведенията.

България постига добри резултати в борбата с коронавируса, затова има предложение мерките да се разхлабят. По определена схема първи ще тръгнат учениците. 

"Имаме план началото на февруари да пуснем учениците от 5 до 12 клас. С тях ще бъде отворен и спортът. Фитнесите вървят заедно с учениците и спорта, трябва и тях да прецените, но според мен е редно да ги освободим", заяви премиерът Бойко Борисов.

Ресторантите ще могат да работят при капацитет от 50% и до 22:30 ч. Търси се компромис и за отваряне на магазините в моловете. Ако обаче заболеваемостта скочи или новият щам на коронавируса се разпространи у нас – всичко ще затвори. А държавата е предотвратила гаф с реимунизацията заради по-малките доставки от понеделник. 

"От доставените ваксини да направим само половината от тях, като направим втората ваксина за втората игла. Ако бяхме подходили и бяхме ваксинирали всички български граждани с доставените 35 хиляди количества ваксини, щяхме да сбъркаме", обясни министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

България започва подготовка за масова доброволна ваксинация на населението. Тъй като страната ни е договорила повече ваксини, отколкото е населението, неупотребените дози ще отидат за българите зад граница, ще бъдат продадени или дарени. 

"Само след 1-2 седмици като тръгнат количествата на AstraZeneca, които са много големи за България - броят на ваксините няма да бъде лимитиращ фактор. Лимитиращ фактор ще бъде доверието на хората и желанието им да се имунизират", посочи главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

От Военномедицинската академия отбелязаха, че всяка пета проба е съмнителна за новия щам на коронавируса.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: Правителствена пресслужба

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Отвори-затвори. Става течение. Сигнализирай за неуместен коментар