Спас Гърневски: Избори на 4 април е политически гаф

Гласуване по пощата нарушава тайната на вота

19.01.2021 | 13:30 Редактор: Таня Харизанова

Датата на парламентарните избори последно е 4 април 2021. Те са отложени с една седмица.

„Доста хора се чудят, защо точно тази дата. Ако отлагаш и имаш мотиви, причини, след всички консултации при президента, лъскайки своя имидж, защото друг резултат няма от тези консултации. Румен Радев не си удържа на мъжката дума, че 28 – ми март е датата, която търсеше още от лятото, и изведнъж, ни в клин, ни в ръкав, отложи с една седмица изборите и обърка маса неща. Явно неговите съветници са далеч от политиката, от организация на изборен процес, от политически процес като цяло“. Това каза в предаването „Опорни хора“ депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски по повод отложената с една седмица дата за парламентарните избори.

„Политически гаф е, защото на 4 април е католическият и арменският Великден. Арменците са 6500 души в страната, католиците са над 50 хиляди. В парламента имаше бурни изказвания по този повод“, допълни Спас Гърневски.

ГЕРБ отдавна е готов за тези избори. Още когато започнаха протестите и Румен Радев излезе и каза“Мутри, вън!“. Той го каза пред стари комунистически мутри и муцуни от прехода, които насъска за преврат срещу конституционното правителство на ГЕРБ и ОП. Тогава ГЕРБ получи импулс за допълнителна мобилизация, структурите в страната още от тогава са нащрек. Колко пъти искаха да идват на тези псевдопротести, Защото младите се отдръпнаха“, коментира Спас Гърневски.

По повод промените в изборния кодекс и предложението за гласуване по пощата, депутатът от ГЕРБ заяви: „В Германия има над 416 хиляди българи. Представете си, че от тях има около 50 хиляди католици. Колко от пощите ще работят по време на този светъл празник? На Великден, на празник, в България колко от пощите работят? Как ще стане тази организация? Как се прави промяна в последния момент? И Венецианската комисия и Съдът в Брюксел са категорични, че в навечерието на избори не се правят промени. Видяхте в Америка какво объркване стана с гласуване по пощата. Представете си какво ще стане с пликовете с бюлетините – хората искат да бъдат анонимни като гласоподаватели, нарушава се тайната на вота“, категоричен бе в оценката си Спас Гърневски.

„В ГЕРБ имаме обяснение, защо той се опитва да прокара промени“, продължава темата депутатът. „Първо – да обслужи неизвестните партии с по двама – трима души членска маса. Да си ги привлече, да си ги запази като контингент за политически действия за президентските избори. И второ – той цели нестабилност в страната. Той се надява на обърквания – да изчезнат бюлетини, гласове, да се създаде хаос, напрежение. Да се стигне до следващи избори, докато стигне до служебен кабинет, след някаква политическа ролетка в парламента. Иска да стигне до президентските избори и там да се опита да си прави някакви сметки. Аз съм забелязал, че който говори за далавери в политиката, за кражби, за корупция, обикновено това излиза от устата на корумпирани хора“, изразява позицията си депутатът.

По повод камерите за наблюдение, Спас Гърневски каза, че има нужда от 12 хиляди камери. „При обществена поръчка, един като обжалва, поръчката се проваля“, заяви депутатът от ГЕРБ.

Цялото интервю гледайте във видеото!


1
1 rate up comment rate down comment 1
Читател
преди 3 години
Дано в 45-тото НС,мутри като пловдивската, да останат извън играта.Да възпяваш столетницата преди 35-години,а днес да й искаш смъртта,е идиотизъм на буци от лед. Сигнализирай за неуместен коментар