Бебе от Пазарджик е първият случай на заразен плод в утробата на майката

То се родило с антитела срещу Ковид-19

19.01.2021 | 13:40 Редактор: Ралица Братанова

В Пазарджик се роди бебе с антитела срещу Ковид-19. Майката се заразила с вируса в последния месец на бременността. Бебето се ражда в добро състояние, но все пак веднага е настанено в неонатологичното отделение.

Д-р Иван Китов следи бременността на 28-годишната пазарджиклийка от самото начало. През месец ноември, когато е пикът на заболеваемостта от Ковид-19 се разболява и пациентката му.

"Около 33-34-та гестационна седмица от бременността на жената тя се оказа положителна за Ковид-19 инфекция. Със съпътстваща симптоматика – температура, кашлица, обща отпадналост", сподели той.

Започва лечението на бременната жена в домашни условия. В последния месец от бременността обаче се налага спешно израждане на бебето с операция, тъй като има опасност за живота му.

След израждането новороденото е настанено в неонатологично отделение на пазарджишката болница. 

"Детето се роди в добро общо състояние бих казала. Беше прието в нашето отделение и поставено в изолатор. След което ние решихме да видим как са нещата по отношение на коронавируса. Направихме бърз тест за антитела, където изолирахме и открихме антитела", коментира д-р Здравка Пиронова.

Оказва се, че в България това е първи случай на заразено бебе в утробата на майката

"Извадихме някои научни статии от американския журнал по акушерство и гинекология. Навсякъде там се отрича вертикалната трансмисия – тоест предаване на вируса от майката на плода. Въпреки това теорията е едно, но на практика ние се позоваваме на клиничните и на ехографските данни. Самия факт, че има данни, които установихме с ехограф за изоставането на детето плюс промени в плацентата, които са много характерни за прекарана инфекция, говори, че бебето се е разболяло вътреутробно, още когато е било в майката", посочи гинекологът д-р Илиян Траянов.

Лекарите продължават да следят развитието на новороденото и след неговото изписване от болницата. Предстои да му бъде направено и количествено изследване за антитела срещу вируса.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Ще му мине като на кученце. Сигнализирай за неуместен коментар