Бърнаут: Ще страда ли след 10 г. всеки втори българин от емоционално прегаряне?

Определени професии крият риск за психическото здраве на работещите

19.01.2021 | 13:03 Редактор: Тодор Петров
Бърнаут: Ще страда ли след 10 г. всеки втори българин от емоционално прегаряне?

“Тенденциите за разпространение на емоционалното прегаряне ("бърнаут") в България не са много позитивни. На този етап са изследвани професии, в които преобладават физическите контакти, като данните показват, че почти всеки трети от анкетираните е засегнат в една или друга степен от бърнаут. С тези темпове и този стрес вероятно след 10-ина години всеки втори българин, практикуващ подобна професия, ще бъде обект на синдрома на емоционалното прегаряне.” Това заяви пред телевизия Bloomberg Томчо Томов, ръководител на Националния център за оценка на компетенциите към Българската стопанска камара.

"Диагнозата "бърнаут" много трудно може да се постави рано и обикновено става забележима в по-напредналите й стадии, когато за съжаление вече страдащите се нуждаят от терапии и/ли медикаменти. Признаците на емоционалното прегаряне еволюират от нежелание да се срещаш с други хора, емоционална самоизолация, висока умора от лични контакти и отдръпване от собствени интереси и раздразнителност във взаимоотношенията", смята експертът.

"Бърнаут постепенно започва да намалява продуктивността и ефективността на засегнатото лице - опустошава те душевно, започваш да изпитваш апатия и безволие", коментира още Томов. 

По думите на ръководителя на Националния център за оценка на компетенциите към Българска стопанска камара, въпреки че бърнаут не е класифициран като заболяване от СЗО, някои Скандинавски държави и Великобритания са му поставили подобно обозначение, за да могат да бъдат взети превантивни мерки и съответните здравни системи да са способни да предпишат нужните медикаменти в по-ранен етап.

Още по темата вижте в Bloombergtv.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК