Прогнозират плавен ръст на заразените при третата вълна на Ковид-19

Страната ни в момента е в най-благоприятния сценарий, отчитат експерти

18.01.2021 | 17:35 Редактор: Ралица Братанова

България сега е в най-благоприятния сценарий от разпространението на Ковид-19, с под 500 новозаразени на ден, отчитат експерти. И прогнозират третата вълна на заразата в страната ни да бъде съпроводена от плавно покачване на новите случаи.

Тенденцията към намаляване на броя на заразените от Ковид-19 у нас ще продължи и през тази седмица, прогнозират експерти. А седмицата започна с оптимистични данни.

"Базовото репродуктивно число тази сутрин е 0,77. В края на миналата седмица то беше още по-ниско, което е много добре. Това означава, че 100 човека като преболедуват и преминат през болестта, оставят след себе си 77 заразени, тоест епидемията се свива", коментира математикът на НОЩ проф. Николай Витанов.

На фона на намаляващото разпространение на Ковид-19 у нас е оптимистична прогнозата и за идващата трета вълна на заразата, която в момента е обхванала Западна Европа. До колко силна ще бъде тя в страната ни, зависи и от разпространението на новата мутация на коронавируса, която беше регистрирана във Великобритания.

"Тепърва предстои да се уточни каква част от тази мутация има у нас, но тези данни ще ги имаме до някоя друга седмица", смята проф. Ива Христова.

Според проф. Витанов надигането се очаква да започне до 10 дни, но то ще е бавно, защото параметрите на моделите са много ниски.

"Тоест очаква се едно бавно повишаване, което ще ни даде време да реагираме", обясни той.

Така прогнозите са за до 1000 нови случая на ден, а след това и до 1500.

Според експертите по-слабото разпространение на коронавируса в страната ни в сравнение с това в други държави от ЕС се дължи на навременно взетите мерки. Стриктното им спазване, обаче трябва да продължи и занапред.

"Тука е въпрос не само на строгост на мерките, но и на ранното им въвеждане, защото когато добие разпространение, вече става много късно", обясни проф. Ива Христова.

Вижте повече в репортажа на Камелия Стоянова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
бг смешки
преди 3 години