Хотелиери и ресторантьори искат ясен план за разхлабване на мерките

"Крайно време е да чуем от здравните власти защо затварят едни бизнеси, а други не", пишат от БХРА

18.01.2021 | 17:22 Редактор: Ралица Братанова

Хотелиери и ресторантьори с предупреждение към управляващите - ако до две седмици не се вземе решение за отваряне на заведенията, те са готови на протест и гражданско неподчинение.

"Крайно време е да чуем от здравните власти защо затварят едни бизнеси, а други не, страхува ли се Ковид-19 от вечерен час, кога и при какви условия ще бъдат разхлабени мерките и интересува ли се управляващите, че цели сектори на икономиката са на път да бъдат заличени", пишат от БХРА.

Сашо е управител на новоoткрит ресторант в Русе. Казва, че голяма част от бизнеса изнемогва финансово заради все още затворения бранш. 

"Беше хубаво щом мерките са за всички, да са за всички. Много от колегите прибягват до тези безлихвените заеми, просто парите в гардероба са свършили", коментира Сашо Александров.

Отварянето на ресторантите на този етап не е първостепенен приоритет, категоричен е здравният министър. 

"Нашите приоритети още в самото начало ви казах, че ще бъдат малко по-различни образование, здравеопазване, спорт. Ресторантьори, хотелиери със сигурност са много важен бранш, но те не са наш приоритет в момента", заяви той.

В телевизионно интервю социалният министър Деница Сачева коментира, че заведенията най-вероятно няма да отворят до края на януари, както се очакваше.

Асоциацията на заведенията настояват за яснота кога и как ще бъдат облекчени мерките. И под формата на колаж публикуваха анкета какви действия да предприеме браншът, ако след 31 януари бранша ресторантите останат затворени. 

Сред предложенията са национален протест, гражданско неподчинение или следване на италианския модел, при който всички заведения отварят в даден ден. 

"Ние няма как да се съобразяваме повече със закона, защото това означава фалит за бизнеса и хората да са на улицата така или иначе, вече няма какво да се губи", коментира председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов.

От бранша се оплакаха, че не са получили и пари от държавните мерки за борба с коронавируса. 

Те  настояват за незабавно изплащане на забавените от лятото помощи за сектора, незабавно отваряне на всички заведения и държавна подкрепа за достъп до изгодни кредити и разсрочване на досегашните

Ресторантите в България са затворени със заповед на здравния министър от 27 ноември миналата година, а нощните заведения - от средата на октомври. Вторият локдаун за бранша е обявен до 31 януари. 

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК