Проф. Габровски: Трябва да се ваксинираме, ако не искаме да живеем в изолация

Новата вълна в Западна Европа може да дойде и в България

18.01.2021 | 16:00 Редактор: Таня Харизанова

Цифрите категорично показват, че нещата стават по-добре, отколкото бяха. Общо взето в края на октомври – ноември картината беше изключително притеснителна. Мисля, че този път разумът отново надделя, отново се взеха навреме мерки, отново навреме се реорганизирахме. Този напрегнат момент е зад гърба ни. Броят на излекуваните е много по-голям от броя на заболелите.

Това каза в предаването "Опорни хора" проф. Николай Габровски, зам.-директор на "Пирогов" и зам.-председател на БЛС.

Проф. Габровски подчерта, че към днешна дата е доста по-притеснен.

"Причината е, че колегите от Западна Европа съобщават, че при тях нещата са много сериозни. Аз съм притеснен по две причини. Първо, защото в Западна Европа мерките бяха много по-тежки и сериозни, отколкото бяха тука. При нас дори и в най-строгите моменти режимът е бил относително либерален. Фактът, че въпреки тези строги мерки там се наблюдава нова вълна, наблюдават се отново препълнени болници, реанимационни отделения, за мен е безкрайно обезпокоителен момент.

Другата причина за безпокойство е, че при нас нещата идват малко по-късно. Всъщност, това, което се случва там сега, означава, че ние сме заплашени при нас да дойде малко по-късно.

Според мен трябва да бъдем много внимателни. Един по-консервативен сценарий е по-добрият вариант", заяви проф. Габровски.

По повод споровете около ваксинирането, зам.-директорът на "Пирогов" подчерта, че "глобалният въпрос е, трябва ли да се ваксинираме. За мен няма два отговора. Ако искаме да се справим с тази инфекция, единственият начин да го направим е чрез ваксинация. Установи се, че тя не дава траен имунитет. Т.е. колективният имунитет няма да сработи.

Този вирус няма да си отиде от само себе си. За мен отговорът е категоричен – трябва да има ваксинация, ако не искаме да живеем с тези мерки на изолация", категоричен е проф. Габровски.

Плановите операции се възстановяват. "Аз бях против да се спира тази дейност. Имаше спор, дали да се отворят болниците или ресторантите. Нямаше как да се съгласим ресторантите да са отворени за сметка на болниците. Преди два – три месеца, при 40-50 % болни от Ковид – те бяха заплаха за останалите в болницата. Ние бяхме предпазливи, защото ако се задръстят болниците, нямаше как да лекуваме спешно болните и да избираме, кой да се интубира. Освен това, медицинският персонал беше много натоварен да лекува болните от коронавирус, което щеше да им пречи да лекуват други заболявания. Това се случва в цяла Европа".

"Всеки пациент ще има право на безплатно тестуване при постъпване в болницата. Много хора се тестват сами няколко дни преди да постъпят в болница", каза проф. Габровски.

Цялото интервю гледайте във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Интересно кога се установи че пребуледувалите вируса нямат траен имунитет при положение че в целия свят има само окло 10 човека потвърдени с повторно заразяване? Сигурно професора има други източници на информация или инструкций... Сигнализирай за неуместен коментар