Ред е на новите политически лица да излязат напред, ще градим наново държава

Коментар за предстоящите избори от проф. Антоанета Христова и икономиста Агоп Каспарян

15.01.2021 | 21:20 Редактор: Радостина Димитрова

След консултации с политическите партии и представители на ЦИК, държавният глава Румен Радев реши окончателно - изборите ще се проведат не на 28 март, а на 4 април. ГЕРБ и БСП не посрещнаха добре решението, "Воля" подкрепи президента за мъжеството. Има ли драма в датата 4 април и готова ли е държавата за избори? Темата коментираха политическият психолог проф. Антоанета Христова и икономистът Агоп Каспарян.

"Драмата е много повече в начина, по който се променят нещата, че няма аргументация. Радев чу от анализатори за датата и се ориентира. Звучеше неубедително в тези консултации и се стигна до декларация вчера, която отново не беше одобрена", заяви проф. Христова в студиото на "Денят ON AIR".

По думите ѝ президентът е направил компромис със своята първоначална дата, а новата няма да е удобна за никого.

"Предложенията му са несъстоятелни. Гласуване по пощата, видеонаблюдение - това са методи и средства, които са доказали, че имат много популистки плюсове и технически минуси, които ще създадат проблеми, вместо да ги решат", посочи политическият психолог и добави:  "ГЕРБ наистина има интерес от по-ранни избори, това е факт, те са готови, имат електорат. Когато една политическа сила е в състояние да отстоява на фронт срещу нея, то хората се мобилизират заедно с нея на този фронт"

Проф. Антоанета Христова обясни, че потребността на държавният глава да свали правителството е довела до неговите подсъзнателни импулси.

"Той не помисли какво ще стане с останалите политически сили. Неготово първо предложение за дата беше вътрешен импулс", коментира тя.

"Тази негативна среда, в която ще бъдат проведени изборите - здравните условия, състава на секциите, организацията, това ще е предизвикателство към кампанията на политическите сили. В момента тези, които имат мотивация, ще имат възможност да се преборят и със себе си", смята политическият психолог.

"Когато лидерите се сблъскат, същото се случва и с народа. Обикновено пада и рейтингът на институциите. Оттук нататък ще започнем да градим държава наново пак", подчерта проф. Христова.

Подобно на нейното мнение сподели и икономистът Агоп Каспарян пред Bulgaria ON AIR

"Нито здравна, нито икономическа логика, ще има единствено с 5000 хил. души повече ваксинирани. Радев се опита да вкара теми и динамика в политиката с гласуване по пощата видеонаблюдение и т.н. Накрая отново обществото е разединено с тази дата", заяви Каспарян.

"Объркани са посланията на Радев, защото тръгна с една дата, а това го вкара в един контекст, в който хората не могат да разберат каква беше целта на консултациите. Накрая какво стана - с една седмица удължихме мерките", добави той.

По думите му заради лошото време през април и здравната криза може възрастните хора да решат да се отдръпнат от изборите.

"Кампанията на партиите ще бъде много интересна - в студиата, в интернет, в други платформи, ще бъдем свидетели на една различна политическа кампания. Битката между БСП и ГЕРБ, всичко друго ще бъде на заден план. Ще има нови лица и те тепърва трябва да се покажат, ред е на новите лица да излязат напред", каза Агоп Каспарян.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
3 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 3 години
трябва да дойдат хора които имат демократични ценности и да станем най-добрия съюзник на САЩСамо САЩ могат да обезпечат просперитет на България Сигнализирай за неуместен коментар
2
2 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 3 години
трябва нови хора да дойдат.от всички партии хората трябва да си отидатне трябва никой от днешните политици да се кандидатира вече за да не се замърсява политическата среда. Трябва да настъпи очистване политическата класа в България Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 3
Пешо от Нови хан
преди 3 години
Тюююх брее,съборихте къща през 90та год. сега ще правят колиба.... Политиката ви е :стани ти да седна аз.... Сигнализирай за неуместен коментар