Печки, бойлери... Плаващото сметище край Своге покрива 12 декара

Разчистването ще струва 200 хил. лв., но общината няма финансов ресурс

15.01.2021 | 14:58 Редактор: Тодор Петров

Тонове боклуци, а сред тях печки, бойлери и мебели, образуваха плаващо сметище при ВЕЦ Своге след обилните дъждове тази седмица. Според областната управа причините са липсата на средства и безотговорността на хората, които изхвърлят боклук по деретата. 

"Пети месец, 22 май, ако не се лъжа, съм пуснал писмо до МС, с което искам пари за почистване на всички речни корита извън урбанизираните територии. След 3 месеца ми отговориха, че средства не могат да бъдат отпуснати", заяви областният управител Илиан Тодоров.

"Отговорността е обща в случая, въпреки че се пада тежката задача на областния управител да организира и извърши цялата дейност. За да се стигне до това състояние, безспорно отговорност имат всички общини по поречието на река Искър", коментира Ирена Петкова от РИОСВ.

Между 200 и 220 хиляди лева ще струва почистването на отпадъците. Обществена поръчка няма да има, заради опасността от проточване във времето. След отпускане на средства от Министерски съвет, областният управител ще възложи директно на изпълнител изчистването на реката в най-кратки срокове.

"За нас като компания, която оперира, когато има вода в тази река, нас ни вълнува тази вода да протича. За нас времето, в което ще бъде извършено това почистване, е от най-важно значение", посочи Венелин Димитров от ВЕЦ Своге.

"В тази ситуация да не се допусне пропускане на боклуци през съоръженията на ВЕЦ-а по поречието на реката по посока на града, защото това ще възпламени вторичен огромен проблем", отбеляза кметът на града Илия Богданов.

От Басейнова дирекция заявиха, че не са имали други сигнали, за да извършат проверки. Всички реки в страната, които се намират извън населените места, не са почиствани близо 30 години, заяви Тодоров. По случая в Своге е започнало прокурорско разследване за установяване на виновните за замърсяването.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Краси Христова
преди 3 години
Не от вчера, къде спахте да стигне до тук! Или докато не ни опре не ревем Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
За съжаление това положение е почти в цялата страна. Хората пари изкарват от ***, а при нас е само затъване в него... Сигнализирай за неуместен коментар