Разплетоха напълно скандалния случай с ваксините в Сандански

Министър Ангелов: Бих отстранил директора на болницата

14.01.2021 | 18:42 Редактор: Тодор Петров

Нарушения при ваксинирането в Сандански има. Това заяви здравният министър Костадин Ангелов по-рано днес. Той обаче уточни, че не може да накаже директора на болницата, защото тя е общинска. 

Проверката е установила, че освен четиримата общински съветници, са ваксинирани други 20 общински служители, един от които е роднина на директора на болницата д-р Илия Тонев.

Припомняме, че на 9 януари четирима общински служители се ваксинираха срещу Ковид-19 наравно с медиците на първа линия в "Югозападна болница" в Сандански. Заваляха остри критики от обществото и властите, започна и проверка на болницата и директора. Оказва се, че от препарата са получили общо 24 лица, които не са включени във фаза 1 от националния план за ваксиниране. 

"Четирима общински съветници, служители на общинска администрация в Сандански, в това число и лице от семейството на управителя на лечебното заведение", посочи проф. Ангелов. 

Директорът на болницата потвърди думите на министър Ангелов. Той обясни решението си с това, че ваксините са изостанали и единственият друг вариант пред него бил да ги изхвърли. Министърът на здравеопазването заяви, че Тонев е трябвало да се свърже с РЗИ, за да му дадат указания и останалите дози да бъдат върнати там. 

"Проверена е и РЗИ-Благоевград, там не се отчитат сериозни нарушения, които могат да бъдат основание за прилагане на най-тежкото дисциплинарно наказание на директора на РЗИ-Благоевград", заяви здравният министър.

"Звънях многократно, казаха да ги изхвърля", обясни д-р Тонев. 

Все още не е ясно дали ще се стигне до отстраняването на директора на болницата. 

"Лечебното заведение е общинско, министърът на здравеопазването не може да извърши кадрови промени в него. Ако зависеше от мен, веднага щях да го отстраня", каза още министър Ангелов.

Кметовете на Сандански, Петрич, Кресна и Струмяни ще обсъждат дали да се предприеме процедура по отстраняване на управителя на "Югозападна болница" д-р Илия Тонев.

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК