ГЕРБ: Няма да одобрим нито една от предложените от Радев промени

"За нас тази дата е напълно приемлива, но с някои притеснения", заяви Тома Биков

14.01.2021 | 17:51 Редактор: Искра Ангелова

ГЕРБ няма да внесе и да одобри нито една от промените, които предложи президентът Румен Радев.

"Започнаха консултации между различни политически сили, парламентарни и извънпарламентарни, както и на здравните институции, и на ЦИК. По време на тези консултации всички изявиха готовност да организират и да се явят на избори на 28 март. След този консенсус - президентът Румен Радев показа, че не е готов да живее в среда на консенсус и насрочи изборите за 4 април." Това заяви Тома Биков относно обявената от Румен Радев дата на изборите – 4 април.

"За нас тази дата е напълно приемлива, но с някои притеснения. В днешното си изявление президентът предложи в оставащото време на този парламент до редовните парламентарни избори, да бъдат направени в Изборния кодекс, които засягат неговия фундамент и неговата философия", допълни депутатът.

"Ако опозицията реши да преразгледа публичната си позиция от последните дни, в която също настояват да не се правят фундаментални промени, нека да внесат промените на Радев. Ние няма да го направим. Основанието за това е, че подобен подход би разрушил доверието в изборния процес и би обслужил неясни интереси. Ще направим каквото е необходимо, за да повишим избирателната активност", допълни той.

"Ако си спомним изказванията на президента - той искаше да прави избори още през есента, а сега изведнъж казва, че има време. Време за какво? Да промени фундаментално и философски идеята на изборите в България и това как те се провеждат. Президентът иска да нарушим съветите на Венецианската комисия и да сме в разрез с всичко онова, което прави изборите прозрачни", заяви заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев.

Той припомни, че тази година католическият и арменският Великден са на 4 април, а това, според него, би било проблем за българите, които ще гласуват в чужбина. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

2
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 13 часа
1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 ден
Тома Биков е фурнаджийска лопата. Сигнализирай за неуместен коментар