България е на последно място в Европа по заболеваемост (ОБЗОР)

По-малко са заболелите и смъртните случаи в страната

14.01.2021 | 13:33 Редактор: Ралица Братанова

Мерките срещу Ковид-19 дават резултати, отчете властта. Спада и броят на заболелите, настанените в болници и смъртните случаи. По заболеваемост България зае последното 27-о място в Европа и "слезе" на девето по смъртност.

Расте процентът и на медиците, които искат да ваксинират. Днес започна имунизацията и с препарата нa Moderna.

Старшата акушерка София Йорданова, която отговаря и за Ковид отделението в акушеро-гинекологична болница "Майчин дом" в София, беше първата ваксинирана в България с препарата на Moderna. 

"Не съм избрала конкретно тази ваксина, избрах да дам предимство на по-възрастните колеги в лечебното заведение. Така се случи, че днес дойде моят ред. Очаква се около 150 човека от лечебното заведение да бъдат ваксинирани днес", сподели тя.

И подчерта, че като медицинско лице никога не е имала колебания дали да се ваксинира или не. Общо 400 медици от Майчин дом са заявили желание да се ваксинират. Досега над 100 са били имунизирани препарата на Pfizer BioNTech.

"Разликите са, че едната се съхранява при по-малка температура, отколкото другата и промеждутъка между двете дози. Едната е по-малко от 21 дни, а другата 28 дни", посочи акушерката Ели Митова.

Ръст на желаещите да се ваксинират медици има в цялата страна, отбеляза и министърът на здравеопазването.

"Приблизително половината от лекарите и сестрите в лечебните заведения, които работят, желаят да бъдат ваксинирани. Стартирахме с 33%, сега процентът наближава 50", посочи Ангелов.

От другата седмица стартира и имунизацията на желаещите от втората фаза. Само в областите, където има достатъчно ваксини за първата фаза.

Здравните власти отчетоха трайна положителна тенденция в спада на новозаболелите в страната като това се дължи на противоепидемичните мерки.

"Нашите мерки са възможно най-добрите и в същото време най-щадящи бизнеса и хората", коментира премиерът.

"Трябва да бъдем много внимателни и по никакъв начин не трябва да се отслабва бдителността на всеки един гражданин - да се носят маски, да се спазва дистанция, да се спазва дезинфекция, да се избягват масовите събирания", подчерта ген. Мутафчийски.

В момента се водят научни консултации по желание на Русия за ваксината Спутник V, както и за китайската ваксина Sinovac.

"Ваксините задължително трябва да минат през централизирана процедура, за да могат да получат разрешение за употреба в ЕС. Заболяването е ново, има нова активна субстанция. Държавите членки самостоятелно не могат да издадат решение за употреба", каза маг. фармацевтът Богдан Кирилов.

В следващите месеци трябва да се вземе такова решение и тогава България ще има възможност да прилага тези ваксини, обясни той.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК