През 2020 г.: 73 прекратени практики на джипита и нито една новооткрита

Пациенти, останали без личен лекар, са сигнализирали на омбудсмана

14.01.2021 | 09:50 Редактор: Ивет Арабова

По време на пандемия в България няма нито една новооткрита практика на общопрактикуващ лекар. На фона на заразата 73 са прекратените за 2020 година. Това показва справка на Националната здравноосигурителна каса. 

В годината на Ковид-19 много хора останаха без личен лекар, независимо че са здравноосигурени. За  прекратената практика пациентите научават едва когато се наложи посещение в кабинета на общопрактикуващите лекари, защото според действащите разпоредби никоя институция няма ангажимент да ги информира своевременно. 

"Всеки личен лекар има между 1000-2000 пациенти. Тоест, става въпрос за една непренебрежимо малка бройка, които на практика започват да тичат по инстанции, да търсят друг лекар, който да им помогне в спешна ситуация", коментира омбудсманът Диана Ковачева.

"Пациентите, които всъщност вече са без лекар, не знаят и няма как да бъдат осведомени, тъй като лекарят, освен стандартното закриване поради здравословни или възрастови причини, ако внезапно се разболее или недай си Боже се спомине, де факто няма кой да ги уведоми. Това са много хиляди хора. Здравната каса също няма този ангажимент", обясни председателят на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари д-р Георги Миндов.

Списъкът с адресите и телефоните на всички лични лекари в страната са публикувани на сайта на НЗОК. Общопрактикуващите лекари нямат право да откажат да запишат пациенти. 

"Записването като административен акт не е проблем, то е попълване на един формуляр и едни подписи. Проблемите стават после, когато този човек примерно  е конфликтна личност, агресивен. Колегите ми не искат да записват такива пациенти, и с право", добави д-р Миндов.

Пациенти, останали без джипи, са сигнализирали за проблема омбудсмана. 

"Изпратих писмо и препоръка до министъра на здравеопазването да се потърси вариант, при който хората да бъдат уведомявани, особено сега в ситуация на пандемия, ако личният им лекар по някаква причина прекъсне своята практика, било защото прекрати договора си, починал е, откаже се от тази практика, без значение какъв е случаят", подчерта Диана Ковачева.

В момента няма горна граница за броя на пациентите, които един личен лекар може да запише. Масово едно джипи се грижи за здравето на повече от 1000 пациенти.

Вижте повече в репортажа на Траяна Лазарова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
1
0 rate up comment rate down comment 0
Ради
преди 3 години
Дойде им в повече на личните лекари явно. Сигнализирай за неуместен коментар