Въвеждат екостикери за автомобилите, целта - подобряване на въздуха

Те ще се издават по време на техническия преглед

18.01.2021 | 13:56 Редактор: Ралица Братанова

Въвеждат екостикери за автомобилите. Очаква се те да влязат в сила през лятото тази година.  

Те ще се издават по време на техническия преглед. Целта е да се подобри качеството на въздуха в големите градове.

Радослав всеки ден пътува до центъра на града по работа. Автомобилът му е на повече от 20 години. Споделя, че е обмислял да си купи по-нов автомобил. 
"Желанието ми е да я сменя, но то е въпрос на доходи, да отделиш някакъв бюджет и зависи колко ще бъде наказателната глоба, ако ползваш стар автомобил", коментира Радослав Евтимонв.

Замерването на вредните емисии ще се осъществява по същия начин в пунктовете за технически прегледи, но след това ще се издава нов стикер с чип информация от коя екологична група е превозното средство.  

"В зависимост от вида гориво ще бъдат замервани. Ние имаме газ - анализатор и димомер. Съобразно автомобила ще бъдат поставяни, както и досега ще бъде поставена сонда за измерване на изпусканите газове и по технологията, която е утвърдена", посочва управителят на СБА в Русе Александър Димитров.

Системата на всеки пункт в страната ще бъде свързана с тази на автомобилна администрация.

Според Александър Димитров няма да има възможност за злоупотреби, тъй като връзката с администрацията е криптирана и има камери в пункта. 

Очаква се стикерите да влязат в сила до 12 юли тази година. Контролът ще се извършва в големите градове. 
В столицата ще има зони, в които при мръсен въздух над нормата автомобили от определени групи няма да имат право да влизат. Все още не е ясно как ще се санкционират нарушителите в отделните големи общини. 

Стикерът "ЕКО" ще бъде залепен на предния прозорец на автомобила. Информацията за нарушителите най-вероятно ще бъде набавяна или чрез чипа от стикера или чрез регистрационния номер на автомобила, проследен от камерите за видеонаблюдение.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК