Наградиха седмокласник от Ловеч, помогнал на възрастен мъж

Николай Борисов оказал първа помощ на минувач

04.12.2020 | 20:40 Редактор: Тодор Петров

Седмокласник от Ловеч беше награден от образователното министерство, след като спаси живота на възрастен човек. Николай Борисов оказал първа помощ на минувач, паднал на улицата и повикал Спешна помощ.

На 12 ноември Николай Борисов се прибирал към вкъщи от урок по пиано.

"Виждам, че тук един възрастен човек пада на асфалта, удря си главата и от него потича кръв. Една жена идва при него и го вдига и почва да му попива главата. Понеже кърпички нямаха достатъчно, дадох си от моите и после те ме помолиха да викна Спешна помощ, защото само аз бях с телефон. Ние го качихме на линейката и аз си продължих надолу", разказа седмокласникът.

Момчето споделило на родителите си за преживяното.

"Ние считаме за нормално това, което е направил. Гордеем се с детето си, постъпил е като достоен човек", сподели майката на Николай -  Елена Борисова.

Жена, която видяла какво е направил Ники, съобщила в неговото училище за благородната му постъпка. 

"Разказа ни, че Николай Борисов, ученик от ПМГ, се е притекъл на помощ на паднал минувач, извикал е Бърза помощ и с каквото е можел, едно дете на 14 години, е успяло да помогне", коментира директорът на Природо-математическа гимназия Венцислав Георгиев.

"То е скромно дете, никога не би афиширало своята постъпка. Респект към това, което е направил, респект към неговите родители, които имат заслуга за това", сподели Вяра Минова, преподавател по БЕЛ. 

Днес Николай беше отличен за добрината си с почетна значка на Ловеч. Седмокласникът получи още лаптоп и грамота от министъра на образованието. 

"Детето е запазило самообладание на тази възраст, за разлика от възрастни хора, които са минавали оттам. Показва, че това е едно добро дете - герой, който цени човешкия живот и в тази възраст разбира колко е важно в точния момент да помогнеш", заяви заместник- министърът на образованието и науката Таня Михайлова.

Ники споделя, че за него най-голямата награда е, че се е оказал в точния момент на мястото на инцидента и е успял да помогне. Мечтае да стане дипломат като порасне, за да е полезен на хората.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
нормална реакция да се обадиш на бърза помощ - какво толкова е направил. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години