Румен Драганов: 430 000 чужди туристи се очакват през декември

Загубите на туризма в ЕС ще стигнат трилиони евро

04.12.2020 | 20:52 Редактор: Искра Ангелова

Ще има ли ски сезон в Европа? Германия настоя ски пистите в целия ЕС да бъдат затворени по Коледа, но срещна съпротивата на Австрия. Брюксел остави решението на правителствата на страните членки. В България обаче, ски курортите ще работят и зимният туризъм не е застрашен. Румен Драганов, председател на Конфедерацията на българския туристически бизнес, очаква пристигането на доста чужденци у нас.

"Границата ще бъде пресечена от около 430 хиляди чужденци през декември. Подобно ще бъде числото и за януари – около 400 хиляди, още толкова и за февруари. Така че, ние очакваме около милион, милион и двеста хиляди чужденци да пресекат границата на България". Такава прогноза очерта Румен Драганов в предаването "Брюксел 1".

Какви ще бъдат загубите за туризма в европейски план, ако обявените сега мерки продължат, ако не отворят пистите в Германия и Франция?

"Това, което съобщи Световната организация по туризъм в средата на ноември, загубите бяха изчислени на 740 милиарда евро. Сега те ще се увеличат – говорим отново за милиарди. От тук нататък всичките загуби ще преминат в трилиони - говорим за туризъм", убеден е Румен Драганов.

Той подчерта, че губят и много странични икономики. 

"Като кажем "затваряме заведенията и хотелите", банките губят, тъй като туристите не могат да плащат с банкови карти, телекомуникациите не могат да получат обаждания, селското стопанство не може да получи приходи от стоките, които не може да реализира, транспортът не може да получи приходи от туристите, такситата ще останат празни и т.н. По цялата верига имаме консолидиран баланс на приходите от туризма", заяви експертът по туризъм. 

Румен Драганов е убеден, че ще загубят много икономически сектори, не само хотели и ресторанти. Това са доставчици, строители...“Няма някой, който да не бъде засегнат, дори и лекарите и медицинският персонал. Те също ще бъдат засегнати от това, че няма да има туризъм", коментира Румен Драганов.

Цялото интервю можете да гледате в предаването "Брюксел 1" в събота, от 17:30 часа по Bulgaria ON AIR!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 0
palkat
преди 3 години
Ами те повечето хотелите са на разни групировки, на бивши министри и т. н. Със сигурност държавата трябва да им помогне , в края накраищата за това плащаме данъци. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
А спорта за децата, че е забранен, защо не се коментира ? Защото не става въпрос за милиарди ли ? Сигнализирай за неуместен коментар