Наредба скандализира полицаите: Пращат ги на психолог, ако се въртят в кръг

От синдиката на МВР обясниха, че до дни ще излязат с официална позиция

04.12.2020 | 19:05 Редактор: Юлия Христова

Служителите на реда ще ходят на психолог, ако имат рискови прояви поне два пъти за шест месеца по преценка на прекия им ръководител. Според бившия зам.-директор на Института по криминална психология - Росен Йорданов, в този вид наредбата провокира повече въпроси, отколкото отговори. 

"Създадено е вероятно с желанието да бъдат ориентирани в материята съответните ръководители, всъщност може да се роди едно недоносче", каза Росен Йорданов.

Въпроси поражда и списъкът с рискови индикатори на поведение, на базата на които полицаите ще бъдат оценявани. Така например един служител трябва да отиде на психолог, ако прекият му ръководител забележи, че той вярва в собствените си свръхспособности или има страх от преследване. "Червена лампа“ ще светва и ако МВР служителят има странно поведение, например – върти се в кръг.

"Когато един неспециалист погледне така описана симптоматика, а със сигурност 99 процента от ръководителите в МВР най-вероятно не са специалисти по психология, те ще възприемат тези описания буквално. Огромна част от тези симптоми, които са описани тука, те могат да бъдат предизвикани от упражняване на професията", допълни той.

Наредбата предвижда на психолог да ходят и служителите с алкохолна или хазартна зависимост, както и тези с агресивно поведение. Не става ясно обаче какво става, след като комисията от психолози се произнесе.

"Освен това, не е решен въпросът какво се случва след това със служителя и правните последици. Познавайки много добре института, никъде не указано хората, които трябва да взимат решения и които трябва да извършват експертните процедури какви изисквания би трябвало  да има към тях. Това е по-скоро като наръчник за кастрация от страна на ръководителите към служителите. Наистина се създава сериозен риск за злоупотреби и несъвършенства", посочи Йорданов. 

Служителите на ръководни постове ще се пращат на психолог от министъра или от главния секретар. В наредбата е записано, че всеки от тях може да откаже да приеме заповедта, но никъде не пише какво се случва след това. Според закона за МВР обаче, всеки служител може да бъде отстранен временно, докато не се установи неговата психологическа пригодност.

"Опасявам се, че този документ създава твърде много предпоставки за рискове и проблеми във взаимоотношенията както на между служители и ръководители, между служби и института, между министъра и отделни служби, както и между МВР и съда. Апелирам към моите бивши колеги за повече разум, а не да правят опити да  реабилитират смисъла на дейността си по този начин", допълни криминалният психолог. 

От синдиката на МВР обясниха пред Bulgaria ON AIR че не са съгласни с част от  текстовете и до дни ще излязат с официална позиция. 

Вижте повече в репортажа на Михаела Карабельова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК