Петъчен спор в НС и липса на кворум след поименна проверка

Опозицията умишлено саботира парламента, заяви Караянчева

04.12.2020 | 17:46 Редактор: Тодор Петров

Доставките на ваксини и тестове за Ковид-19 ще са освободени от ДДС. Идеята беше подкрепена единодушно от депутатите в парламента и влиза в сила от 1 януари. Обединението на депутатите обаче беше за кратко, защото след поименна проверка и липса на кворум се стигна до поредния скандал. 

При полупразна пленарна зала депутатите от БСП поискаха поименна проверка.

"Петъкът е ден на опозицията и те умишлено саботират работата на Народното събрание", посочи председателят на парламента Цвета Караянчева.

Необходимият брой гласове заседанието да продължи не бяха събрани. Въпреки липсата на кворум, от БСП изразиха съмнение как председателят на парламента е отбелязала карантинираните депутати. 

"Добре, г-жо Александрова покажете се, че господин Проданов иска да ви види. Такова нахалство не искам да коментирам. Погледнете и се засрамете от колегите, които са в клинично състояние и се регистрират, за да имате кворум. На вашата група, за да има парламентарен контрол", заяви Караянчева. 

Опозицията отговори, че процедурната хватка с поименна проверка е умишлена. 

"БСП съвсем умишлено провали заседанието на НС, но не заради внушенията на председателя на парламента, не защото не искаме парламентарен контрол, а заради точката за Кодекса на труда. И да увеличат извънредния труд от 150 на 300 часа", обясни социалистът Христо Проданов. 

Левицата категорично обяви, че и следващата седмица ще се се противопостави на подготвените промени в трудовия кодекс.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК