България е подпомогнала 18 страни с над 5,5 млн. лв.

Безвъзмездно са подкрепени проекти в Албания, Сърбия, Босна и Херцеговина, Косово и Черна Гора

04.12.2020 | 16:37 Редактор: Ралица Братанова
България е подпомогнала 18 страни с над 5,5 млн. лв.

България подпомогна 18 страни през 2020 г. по линия на официалната помощ за развитие с над 5,5 млн. лв. С част от средствата до октомври бяха до финансирани двустранни проекти и международни организации, а други бяха дарени под формата на хуманитарна помощ, съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.

Значителен дял от помощта беше разпределен за страните от Западните Балкани и Източното партньорство. В двата региона са финансирани общо 60 проекта за развитие на образованието, науката, културата, социалната интеграция и гражданското общество. 43 от тях са свързани с нашия дългосрочен външнополитически приоритет – евроатлантическата интеграция на Западните Балкани.

Най-голяма подкрепа страната ни оказа на Република Северна Македония, финансирайки 15 техни проекта на стойност 897 790 лв. Благодарение на един от тях беше обновена сградата на средно общинско училище "Георги Наумов" – Битоля".

Страната ни подпомогна безвъзмездно и проекти в Албания, Сърбия, Босна и Херцеговина, Косово и Черна Гора. Чрез средствата се финансират дейности, свързани със здравеопазване, образование и инфраструктура.

Най-мащабният одобрен проект, финансиран с официалната помощ за развитие, е в Албания. Над 1,1 млн. лв. са предназначени за изграждане на асфалтов път между град Билищ и село Върник с получател – Община Девол, Албания.

За страните от Черноморския регион България дари над половин милион лева. Парите бяха разпределени за проекти на Молдова, Украйна, Грузия и Армения.

Най-големият бенефициент по тази линия е Молдова, която е подпомогната с общо 205 645 лв. Близо половината от тях са предоставени като втора вноска по проект за предоставяне на ИТ оборудване за Районното управление на образованието, младежта и спорта на район Тараклия.

България разпредели средства и за овладяване на хуманитарни кризи в размер на близо 2 млн. лв. Основни приоритети отново бяха страни с продължителни кризи и конфликти и влошаваща се хуманитарна обстановка, които създават повишен миграционен риск за страната: Афганистан, Сирия, Ирак, Йемен и др. След опустошителното земетресение в Албания през 2019г., страната беше подпомогната с 195 583 лева за справяне с последствията от бедствието, предаде БГНЕС.

Дарение в същия размер беше предоставено и по линия на Глобалния отговор срещу коронавируса за разработване и разпространение на ваксина срещу Ковид-19. В отговор на пандемията, бе разработена и специфична хуманитарна инициатива за осигуряване на предпазни медицински консумативи (защитно облекло, шлем и очила), произведени в България, водени от убеждението, че осигуряването на подкрепа за медицинския персонал на първа линия ще има най-бърз практически резултат.

Одобрената помощ бе предоставена на наши основни партньори от Западните Балкани, Източното партньорство на ЕС и Ирак. В допълнение, бе организирано предоставяне на продоволствени пакети за най-нуждаещите си в Албания, Република Северна Македония с Сърбия (Западни покрайнини).

Водена от традиционни приятелски отношения с Ливан, България помогна на страната с медицински и хигиенни консумативи след взривовете на пристанището в град Бейрут. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК