Закриват 28 специализирани институции за хора с психични разстройства

След сигнал за насилие и лоши практики в 3 от тях са направени проверки от прокуратурата

04.12.2020 | 15:03 Редактор: Ивет Арабова
Закриват 28 специализирани институции за хора с психични разстройства

22 специализирани институции за хора с психични разстройства и с умствена изостаналост са били проверени в периода от 26 октомври до 20 ноември по разпореждане на Върховната административна прокуратурата. От държавното обвинение уточняват, че проверките са след сигнал за насилие и лоши практики в три социални институции.

Сигналът е от август и е изготвен от Европейския комитет за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказание. В него се твърди за нередности в Дома за пълнолетни лица с психични разстройства в село Говежда, в Дома за пълнолетни лица с умствена изостаналост в село Куделин и в Дома за пълнолетни лица с умствена изостаналост в село Самуил

В сигнала се говори за насилие от страна на персонала върху потребителите и между самите потребителите; за обособени изолаторни помещения, в които болни се затваряни насилствено; за лоша хигиена и за прилагане на лекарствени средства без лекарско предписание.

Проверките, разпоредени от държавното обвинение, са извършени съвместно със социалното министерство и Агенцията за качеството на социалните услуги. От  обратната информация, върната във Върховната административна прокуратура, става ясно, че предстои изготвянето на Планове за закриване на домовете в Куделин и в Говежда, а след това и втори План за действие за периода 2022 - 2027 година за закриването на всичките 28 специализирани институции за хора с психични разстройства и с умствена изостаналост с държавно финансиране, информират от държавното обвинение.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК