Борисов: Приехме плана за ваксинация, готови сме за първите доставки

Страната е готова и логистично, без да се губи никакво време, да започне имунизацията, каза премиерът

04.12.2020 | 11:35 Редактор: Радостина Димитрова
Борисов: Приехме плана за ваксинация, готови сме за първите доставки

"Изпълняваме нашия ангажимент и в срок приемаме Националния план за ваксиниране срещу Ковид-19. Страната е готова и логистично, за да посрещнем първата доставка на ваксините и без да се губи никакво време да започне имунизацията, която ще е напълно безплатна и доброволна". Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на днешното извънредно правителствено заседание, на което бе приет Националният план за ваксиниране срещу Ковид-19, съобщиха от правителствената пресслужба.

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов докладва, че вече са налични необходимите фризери за съхранение на ваксините, както и специализиран транспорт за доставянето им в страната. Ангелов акцентира, че в плана за ваксинация са посочени фазите, определящи кои групи от населението и в какъв ред ще бъдат имунизирани срещу новия вирус – медицинските екипи, социалният и педагогическият персонал, възрастните хора над 65-годишна възраст, пациентите с хронични заболявания и др.

"ВМА също е в готовност да подпомогне националната система за ваксинация", заяви началникът на Военната болница Венцислав Мутафчийски.

Министър Ангелов изтъкна, че националният план е изготвен на базата на указанията на Световната здравна организация, на планове на държави членки на ЕС като Германия, Франция, Италия, ползван е и опитът на някои американски щати.

"Планът е съобразен с особености на българското здравеопазване, територия и инфраструктура", подчерта министърът на здравеопазването.

Министър-председателят Бойко Борисов беше категоричен, че българското общество трябва да получава актуална и пълна информация за новите ваксини.

"Това, което ние го знаем, трябва да го знае и обществото и то в същия ден, час, миг, за да може всеки български гражданин да вземе решение за имунизацията", отбеляза премиерът Борисов.

Ключова роля в процеса за информиране на хората имат водещите специалисти, които ясно и аргументирано да дадат отговори на въпросите на обществото, добави Борисов.

В Националния план за ваксиниране срещу Ковид-19 се съдържат ключовите компоненти за ваксинация срещу Ковид-19 и се описва процесът на осигуряване, прилагане, мониторинг и оценка на ваксинирането на населението в страната в съответствие с единни стандарти. Ваксините в България ще се прилагат само след разрешение от европейския регулатор. За да се осигури възможно най-бързо достатъчно количество на ваксини срещу Ковид-19 в страната, те ще се доставят централно чрез съвместен механизъм на ЕС за обществени поръчки.

Снимка: Пресцентър, МС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години