Доц. Кунчев: Мерките ще дадат още по-добри резултати, стига да ги спазваме

Оставаме на първо място по 14-дневна смъртност в ЕС, по заболеваемост - на 13-о

04.12.2020 | 10:35 Редактор: Ивет Арабова
Доц. Кунчев: Мерките ще дадат още по-добри резултати, стига да ги спазваме

"Положителните промени са толкова крехки, че не смеем да се зарадваме. България слезе с едно място по заболеваемост от 14-о на 13-о място в ЕС. 14-дневната заболеваемост за пръв път от няколко седмици е под 600 на 100 000. За съжаление, все още 14-дневната смъртност е висока и по този показател сме на 1-о място", каза на брифинг главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Той добави, че платото, което имаме от една седмица, вече има леко движение надолу.

"Убеден съм, че разпоредените мерки ще дадат още по-добри резултати, стига да ги спазваме. Област Кърджали е първата област, която вече не е в червената зона, а в оранжевата. Заболеваемостта в Габрово е 11 пъти по-голяма от тази в Кърджали. Различните региони са в различен етап на епидемията. Важното е, че общо за страната вече се вижда това плато и лекото намаляване", обясни главният държавен здравен инспектор.

Той подчерта, че понякога има разлики в отделните региони по строгостта на мерките.

"За положителност на тестовете имаме в последната седмица за пръв път снижение. От средно 40-45 през последните две седмици, тя падна под 40%. Засега все още нямаме отражение върху броя на хоспитализираните", отбеляза доц. Кунчев.

Той бе категоричен, че няма да отстъпят от решението си ваксинацията да бъде доброволна и безплатна. 

"Ще има огромни разлики между това какво ще е покритието. Има хора, които са толкова антиваксинално настроени, че не правят нито една ваксина на децата си. В момента, в който решат да кандидатстват за Зелена карта, за една седмица си правят 15 ваксини", добави здравният специалист.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 1
Нина
преди 3 години
Еми спазваме ги, какво повече?! Сигнализирай за неуместен коментар